Srbija i Balkan

Cvijanovićeva: Informisala sam Savet bezbednosti UN da se Bećirović obraća u ličnom svojstvu

Cvijanovićeva je rekla da Kristijan Šmit neće predstavljati nikoga
Cvijanovićeva: Informisala sam Savet bezbednosti UN da se Bećirović obraća u ličnom svojstvu© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović potvrdila je za da je informisala Savet bezbednosti UN da će se Denis Bećirović na današnjoj sednici obratiti u ličnom svojstvu, a ne u ime Predsedništva, niti u ime svih u BiH.

Na pitanje Srne da li je informisala SB da bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović na današnjoj sednici Saveta bezbednosti istupa u svoje ime a ne BiH, Cvijanović je rekla da je tačno da je informisala SB, te da su Bećirovićevi stavovi poznati i da oni ne samo da ne odražavaju stavove svih u BiH, već su po pravilu usmereni protiv demokratski izabranih predstavnika srpskog naroda i Republike Srpske.

Upitana da prokomentariše najavljeno obraćanje Kristijana Šmita u Savetu bezbednosti UN koji se predstavlja za visokog predstavnika, Cvijanović je konstatovala da on neće predstavljati nikoga, jer ga upravo to telo nije verifikovalo kao visokog predstavnika, a što je predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

"Jasno je da su Šmitovi stavovi i inače koordinisani sa bošnjačkom politikom, tako da ni ovaj put neće biti iznenađenja", istakla je Cvijanović.

Savet bezbednosti UN održaće danas polugodišnju debatu o situaciji u BiH.

Debata će početi u 16.00 časova po srednjoevropskom vremenu, a očekuje se da u debati učestvuje predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović.

Učesnicima debate obratiće se i Kristijan Šmit, koji će predstaviti svoj izveštaj o stanju u BiH za period od 16. oktobra do danas.

image