Srbija i Balkan

Bećirović kod Šolca izneo niz neutemeljenih tvrdnji o BiH: Sličan se sličnom raduje

Ne čudi Bećirovićevo dodvoravanje Šolcu, ako uzmemo u obzir da je Nemačka kroz istoriju sprovodila najstrašnije zločine nad srpskim narodom, poručuje za RT Balkan šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić
Bećirović kod Šolca izneo niz neutemeljenih tvrdnji o BiH: Sličan se sličnom radujeGetty © Bernd von Jutrczenka/picture alliance

Bošnjački član i predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović poručio je na konferenciji nakon sastanka sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom da "skoro 80 odsto građana BiH želi u NATO", kao i da je "manjina građana orijentisana ka Rusiji".

Ove tvrdnje su, kako smatraju sagovornici RT Balkan, svakako neutemeljene. Takođe, kako dodaju, neozbiljno je iznositi lični stav bez saglasnosti Predsedništva BiH, koje je zaduženo za kreiranje spoljne i strateške politike države.

Ko je sproveo istraživanje po kojem, kako tvrdi Bećirović, 80 odsto građana BiH želi u NATO, on nije precizirao, pa se lako može pomisliti i da je proizvoljno, u skladu sa sopstvenim afinitetima, izrekao neproverene tvrdnje.

Politikolog Radomir Nešković za RT Balkan ocenjuje ovakve izjave kao "neprimerene i neozbiljne", kao i da član Predsedništva BiH ne bi smeo da "licitira procentima".

"Neprimereno je da jedan član Predsedništva BiH daje proizvoljne ocene, posebno u procentima i da licitira. Drugo, u BiH postoje tri konstitutivna naroda, uopšte nije važan procenat, već da postoji saglasnost većine iz sva tri konstitutivna naroda za neke odluke, kao što je članstvo u NATO-u", naglasio je profesor Nešković.

O vojnim pitanjima se, naime, u Predsedništvu BiH odlučuje konsenzusom, a konsenzus se po pitanju članstva u Alijansi ne može postići, jer se srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović nikada ne bi usaglasila sa tim.

"Da je Željka Cvijanović bila na sastanku sa Šolcom i izjave bi bile drugačije. Važno je naglasiti da mora da postoji konsenzus", itiče Nešković.

Da su izjave Denisa Bećirovića besmislene ukazuje šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

Vulićeva poručuje je da niko ne može da utiče na ljubav koju srpski narod oseća prema Rusiji.

"Sličan se sličnom raduje, uvek bilo! Sve Bećirovićeve gnusne laži koje podržavaju Šolc i njemu slični imaju samo jedan cilj, a to je islamska Bosna i Hercegovina, etnički očišćena od Srba", ukazala je Vulić, ističući:

"Srpski narod voli Rusiju i tako će zauvek biti. Srbi i Rusi praštaju ali ne zaboravljaju. Mržnja kojom se vode Bećirović, Šolc i slični doneće zlo, ali njihovim narodima."

Denis Bećirović je istakao da je sa nemačkim kancelarom razgovarao i o rezoluciji Ujedinjenih nacija o Srebrenici.

"Zahvalio sam Nemačkoj za čuvanje istine o Srebrenici, koju su utvrdili relevantni međunarodni sudovi", rekao je Bećirović.

Na pitanje novinara da kaže svoje mišljenje o rezoluciji o Srebrenici, kancelar Šolc je rekao da je Nemačka "jedan od pokretača donošenja rezolucije, a to više nego jasno govori o njihovom mišljenju".

"Tamo su počinjeni užasni zločini, a to su utvrdili relevantni međunarodni sudovi", rekao je Šolc tom prilikom.

Nemačka je, naime, jedna o zemalja koje su inicirale usvajanje i jedan od sponzora rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, što je paradoks, ukazuje Vulićeva.

"Ne čudi Bećirovićevo dodvoravanje Šolcu, ako uzmemo u obzir da je Nemačka kroz istoriju sprovodila najstrašnije zločine nad srpskim narodom. Zemlja koja bi sa razlogom trebalo da bude proglašena genocidnom, pod okriljem demokratije etiketira srpski narod bez osnova", navodi Vulićeva, ističući:

"Mržnja kojom se vode Bećirović, Šolc i slični može doneti samo zlo, ali njihovim narodima."

Konačni predlog rezolucije kojom se 11. juli proglašava međunarodnim danom sećanja na "genocid" u Srebrenici upućen je predsedniku Generalne skupštine UN Denisu Francisu i svim stalnim misijama u UN.

image