Srbija i Balkan

Konaković optužio Varheljija da se priklonio Srbiji protiv rezolucije o Srebrenici

Konaković kaže da je od Varheljija očekivao "odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav po pitanju rezolucije o Srebrenici"
Konaković optužio Varheljija da se priklonio Srbiji protiv rezolucije o Srebreniciwww.globallookpress.com © Soeren Stache/dpa

Ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedin Konaković uputio je otvoreno pismo evropskom komesaru za proširenje i susedstvo Oliveru Varheljiju u kojem ga je optužio da se priklonio Srbiji, protiv rezolucije o Srebrenici.

Konaković je naveo da je od Varheljija očekivao "odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav po pitanju rezolucije o Srebrenici", ne dajući sam primer odgovornošću tako što će poštovati Ustav BiH i Dejtonski sporazum. Prema Ustavu koji proističe iz Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma ni on, kao ni ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija nemaju nadležnost kreiranja spoljne politike niti donošenja odluka o rezoluciji, već samo Predsedništvo BiH.

"Zbog funkcije koju obavljate morate znati da su vaše reči teške i bolne, pogotovo onda kada su u sukobu sa onim što su univerzalne ljudske vrednosti, moralne norme, međunarodno pravo i konvencije UN", napisao je Konaković.

On tvrdi da je rezolucija suštinski "usmerena ka izgradnji pravde i trajnog mira koji je", kako je rekao, "potreba regionu".

O trajnom miru zbog kojeg je Dejtonski sporazum, kao garant mira potpisan, Konaković nije govorio. 

Zabrinjava ga, kaže, kada Varhelji svojim javnim istupima insinuira kolektivnu krivicu čitavog naroda, tako što u "svojim izjavama parafrazira reči Aleksandra Vučića".

Konaković je istovremeno Varheljija obavestio da resor na čijem je čelu neće nastaviti implementaciju Akcionog plana o prenosu znanja o procesu pristupanja Evropskoj uniji sa Ministarstvom spoljnih poslova i trgovine Mađarske.

Ministar Konaković je, dakle, obavestio EU, da će on samovoljno, bez odobrenja Predsedništva, Parlamentarne skupštine i Saveta ministara BiH prekinuti jedan od procesa koji vodi BiH ka Evropskoj uniji.

Ranije je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio da Mađarska neće glasati za rezoluciju o Srebrenici u GS UN, što je zasmetalo Konakoviću.

Sijarto je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Republike Srpske Milorada Dodika, tokom njegove posete Budimpešti.

image