Srbija i Balkan

Knežević: Da li je žigosanje srpskog naroda dovoljno za organizovanje litija?

Srbiju bi sad da komadaju oni koje je smatrala braćom i još je ubeđuju da je to za njeno dobro, poručio je lider Demokratske narodne partije Crne Gore
Knežević: Da li je žigosanje srpskog naroda dovoljno za organizovanje litija?© R.R./ATAImages

Lider Demokratske narodne partije Crne Gore (DNP) Milan Knežević je upitao Srpsku pravoslavnu crkvu da li stoji iza reči i stavova koje je crnogorski ministar vanjskih poslova Filip Ivanović uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kako je naveo, "nama preostalim genocidašima na čelu s Njegošem".

"Pošto je ministar Filip Ivanović obožavano čedo crkve, a bio je i Srbin do prije neki mesec, pitam našu crkvu u Crnoj Gori da li stoji iza reči i stavova svog stipendiste i mezimca koje je uputio Srbiji, Aleksandru Vučiću, i nama preostalim genocidašima na čelu s Njegošem?", upitao je Knežević.

Knežević je zahtevao da se Srpska pravoslavna crkva jasno oglasi i saopšti da li je "žigosanje srpskog naroda dovoljno za organizovanje litija".

"Ili možda Filip Ivanović iz plemena Kuča misli da je Srbija Vukašin iz Klepaca, i da joj treba na živo kidati delove tela, i još da bude zahvalna dželatima na tome. Ima samo jedna razlika, Vukašina su komadale ustaše i zato ga nije bolelo, jer je od njih očekivao. A Srbiju bi sad da komadaju oni koje je smatrala braćom i još je ubeđuju da je to za njeno dobro", naveo je Knežević.

Ivanović:  Žalosno je što se Vučić ovako obraća Crnoj Gori

Naime, crnogorski  šef diplomati  je izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su amandmani Crne Gore na rezoluciju o Srebrenici "prljava igra" i "perfidni trik" okarakterisao kao "nesrećne formulacije", i dodao da Crna Gora ne želi da kvari odnose sa susedima, već da deluje kao "pomiritelj".

Ivanović je gostujući na RTCG ocenio žalosnim to što se, kako je naveo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić "neprimerenim rečima obraća i govori o Crnoj Gori".

"Predsednik Vučić je pre nekoliko dana bio u Crnoj Gori, bio je upoznat sa sadržinom amandmana koji su poslati UN i nije na taj način komentarisao, već je govorio kako Srbija neće govoriti Crnoj Gori kako da glasa. To su nesrećne formulacije i teško da mogu biti pozdravljene iz Crne Gore", rekao je Ivanović.

Vučić je komentarišuću crnogorske amandmane na predloženu rezoluciju o Srebrenici, koja bi na Generalnoj skupštini UN trebalo da se nađe 23. maja, najpre primetio da se zvanična Podgorica o njima nije konsultovala sa Beogradom,  i najavio je da će istinu o tome sa kim su pregovarali o amandmanima izneti u petak po povratku iz Njujorka.

"A sada mogu samo da kažem da je reč o jednoj prljavoj igri koja je trebalo da Srbiji zapuši usta. U stvari je reč samo o perfidnom triku", rekao je Vučić.

image