Srbija i Balkan

Pukla bruka u Podgorici: Crna Gora će glasati za rezoluciju o Srebrenici

Glasaćemo za, rekli smo više puta, potvrdio je premijer Spajić
Pukla bruka u Podgorici: Crna Gora će glasati za rezoluciju o Srebrenici© Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Vlada Crne Gore glasaće za rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama (UN), ali je spremna da podrži i druge rezolucije koje se tiču osude zločina i genocida na ovim prostorima, potvrdio je crnogorski premijer Milojko Spajić u Skupštini Crne Gore u okviru "premijerskog sata".

"Glasaćemo za, rekli smo više puta. Ja sam javno govorio o tome, osuđivali smo genocid. Nemamo problem da to uradimo. Vlada će o tome raspravljati, ali mislim da je to izlišno spominjati jer smo se sporazumno obavezali da vodimo proevropsku politiku", reko je Spajić.

Spajić je istakao da crnogorski amandmani na rezoluciju govore da nijedan narod nije genocidan:

"Svi naši partneri su ih podržali. Ubeđen sam da su amandmani odlični i da će da pokažu pravu nameru. Treba čitav region smiriti. Vidimo da će i Jasenovac biti u proceduri. Mi smo za", rekao je Spajić.

Amandmani će, kako je rekao, dati sigurnost da niko nema ništa protiv srpskog naroda.

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je danas u crnogorskom parlamentu rekao da koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), da je na mestu premijera Spajića, ne bi glasala za rezoluciju o Srebrenici, ali da u Vladi glasaju jedino ministri, a ne državni sekretari i direktori direktorata.

"To smo mu rekli mnogo puta. Ali vlada vodi spoljnu i unutrašnju politiku. Mi nismo u Vladi, naši ministri bi glasali protiv da jesmo", rekao je Mandić.

Istakao je da će Vlada sutra doneti odluku, i da on očekuje od kolega iz  SNP-a da budu protiv.

Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović je potvrdila da SNP na sutrašnjoj sednici Vlade neće podržati rezoluciju o Srebrenici.

Crna Gora je ranije najavila da će uz posredstvo SAD podneti dva amandmana na rezoluciju o Srebrenici.

image