Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: Šta je za Srbiju podnošljiv rezultat glasanja u Generalnoj skupštini UN?

Čak i one zemlje koje u ovom konkretnom slučaju budu podlegle ucenama i glasaju za rezoluciju o Srebrenici, neće to prihvatiti kao obrazac za ponašanje u budućnosti, a dosad nezabeležena zloupotreba Generalne skupštine UN od strane vodećih sila Zapada, vratiće im se kao bumerang, za RT Balkan poručuje nekadašnji šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović
RT Balkan istražuje: Šta je za Srbiju podnošljiv rezultat glasanja u Generalnoj skupštini UN?Getty © Corbis/РТ Балкан

Prosta većina onih koji 23. maja budu glasali "za" ili "protiv" odlučiće sudbinu rezolucije o Srebrenici. Srbi širom sveta nadaju se odbacivanju dokumenta, koji, iako pravno neobavezujući, stavlja teret genocidnosti na naš narod.

Moralna satisfakcija i prihvatljiv rezultat, ako, ipak bude usvojena, kažu sagovornici RT Balkan, bila bi da za nju glasa manje od 97, koliko iznosi većina svih članica. Glasovi onih koji ne dođu na glasanje i suzdržanih, neće se računati u ukupnom zbiru.

Kako ističu naši sagovornici, bojazan je kako će glasati islamske zemlje. Ako bi uz Kolektivni zapad, koji i sponzoriše rezoluciju, glasali "za", to bi moglo da donese prevagu.

Deo naših sagovornika ne gleda optimistično i smatra da će i islamske zemlje gotovo jednoglasno glasati "za", osim Irana, koji je javno rekao da će glasati "protiv" i još nekih koje se kolebaju, dok bivši šef srpske diplomatije Živadin Jovanović očekuje da će mnoge islamske zemlje stati na stranu Srbije.

Živadin Jovanović ukazuje za RT Balkan da su islamske zemlje kod ovog glasanja ključne.

"Za Srbiju je veoma važno što će značajan broj islamskih zemalja ili glasati protiv rezolucije ili će biti suzdržan, ili uopšte neće učestvovati u glasanju. Islamske zemlje su svesne da se ovde radi o zakulisnoj manipulaciji, tako što se Zapad javlja kao oslonac stvaranju unitarne islamske države u centru Evrope, kako bi ublažio antislamsku politiku na globalnom planu", navodi Jovanović. 

Živadin Jovanović ističe da je interesantan i momenat: trenutak kada besni rat protiv Palestinaca u Gazi i kada se na drugim područjima pokazuje politika dominacije i ekspanzionizma Zapada, ka bogatim područjima energenata i strateških minerala.

"Videćemo kakav će biti konačan ishod glasanja, ali Zapad iz ovoga teško da može da izvuče bilo kakvu korist", naglašava Jovanović.

Reditelj i pisac Dragoslav Bokan ocenjuje da je moralna satisfakcija to što je glasanje dvaput odloženo, ali da je važno i to što je glasanje u GS UN, što znači da rezolucija, sve i da bude izglasana – nije pravno obavezujuća.

"Preskakanjem SB UN, ne samo što je ova rezolucija sama po sebi nelegitimna, već nema pravnu funkciju, već se svodi na nivo sugestije. Samim tim ne možemo da budemo stavljeni u poziciju u kojoj smo mogli biti 2015. godine, kada su Englezi pokušali da na SB UN provuku priču o tobožnjem genocidu u Srebrenici, što im je propalo", navodi Bokan.

Prema Bokanovim rečima, države koje su protiv nas, bez obzira što rezolucija nije usvojena 2015. godine i nije izvesno da li će i sada biti usvojena, to koriste protiv nas i već o nama govore kao o genocidnom narodu.

Za to da li će islamske države glasati "za" ili "protiv", Bokan kaže "videćemo".

On navodi da je trenutak u kojem se rezolucija stavlja na glasanje kontekstualno loš po nas, s obzirom na dešavanja u svetu, posebno u Gazi, jer iz perspektive koja se nameće mi smo u njihovim očima nešto slično Izraelu, a ne nešto što ima sudbinu sličnu palestinskim Arapima, nego Izraelcima.

"U Islamskoj konferenciji su gotovo sve islamske zemlje odlučile da glasaju za rezoluciju. Mi sada iz te opšte afirmacije priče o genocidu čupamo pojedine zemlje, boreći se da neki od njih odustanu od praktično već potpisanih dokumenata", navodi Bokan.

Iran je, navodi Bokan, tražio da se rezoluciji doda i osuda ponašanja izraelske vojske u Gazi, kako bi glasali "za", to je bio njihov uslov, a dodatak je odbijen.

Ovo je, ukazuje Bokan, i prvi put da će veliki broj zemalja pružiti otpor globalnom hegemonu – Zapadu, ne samo kroz glasanje protiv rezolucije, već i kroz to što će biti suzdržani ili uopšte neće doći na glasanje, što može pokrenuti lančanu reakciju i ostalih.

"Biće posledica po te države, ali oni polako počinju da budu spremni na posledice", ukazuje Bokan, dodajući da se strpljivo čeka trenutak kada će se reći "ne" Zapadu.

Globalni jug protiv Kolektivnog zapada

Živadin Jovanović smatra da se na većinu zemalja Globalnog juga može računati.

"Srbija može da računa na razumevanje većine zemalja Globalnog juga, na tradicionalno prijateljske afričke zemlje, Azije i Latinske Amerike. Nesvrstane zemlje su osetljive na svaki pokušaj revizije istorije", ukazuje Jovanović, dodajući:

"Globalni jug je svestan da je Zapad u prethodnom periodu vodio svojevrsnu antisrpsku kampanju, a neki faktori  su pomagali i terorizam u bivšoj SFRJ", ukazuje Jovanović, dodajući da budućnost svakako nije na strani hegemonističkih sila koje se služe manipulacijama, ucenama i stigmatizacijom drugih naroda radi sebičluka i pokušaja revizije istorije."

"Budućnost je na strani globalne većine koja se bori za istinski demokratske odnose, za poštovanje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava i za zaštitu istine, a to su vrednosti kojima je Srbija posvećena", ističe Živadin Jovanović.

On je napominje da će se dosad nezabeležena zloupotreba Generalne skupštine UN od strane vodećih sila Zapada, vratiti kao bumerang jer globalna većina ne trpi naređenja kako će u kojoj situaciji glasati.

Maligna omče ove rezolucije je, između ostalog, što ona gotovo da nema, osim odbacivanja odnosno neusvajanja, drugog najboljeg ishoda, ocenjuje analitičar Đorđe Vukadinović.

"Sve drugo su utehe za internu upotrebu. Ovo je teška i maligna rezolucija i jedini suštinski uspeh i pobeda bio bi da ne bude usvojena", navodi za RT Balkan Vukadinović.

Prema Vukadinovićevim rečima, oni koji su je inspirisali podržali – najmoćnije zapadne zemlje, ne mogu sebi da dozvole luksuz poraza na glasanju.

"Zbog toga su menjana pravila, odnosno ono što se smatra dovoljnom, odnosno kvalifikovanom većinom i onda je sa kvalifikovane to smanjeno na prostu većinu, za koju je, verovatno izračunato da se može obezbediti", smatra analitičar. 

Pod pretpostavkom da rezolucija dobije većinu, tu nema utehe, ocenjuje Vukadinović, ali, s druge strane, sama činjenica da su autori i sponzori morali da menjaju pravila i odustali od dvotrećinske, pa i apsolutne većina u smislu broja članica koje će glasati "za", je već neka vrsta moralne pobede, iako je u ovom kontekstu to jako teško upotrebiti.

Stevica Deđanski iz Centra za razvoj i međunarodnu saradnju kaže za RT Balkan da se ne nada čudima, ali da veruje da će, ako bude usvojena, sve to biti "kratkog daha".

"Znajući stavove islamskih zemalja, za nas će jako značajno biti ako bude priličan broj onih islamskih država koje će biti suzdržane ili koje, zbog toga što ne žele da glasaju 'za' uopšte ne dođu na glasanje. Naravno, nama je najznačajnije da ima što više glasova 'protiv'. Ne želim da licitiram, ali verujem da će biti između 60 i 70 glasova 'za'", ukazuje Deđanski.

Nama je jako značajna diplomatska borba koja se vodi u svrhu otkrivanja istine, ocenjuje Deđanski.

"Da se nismo borili ovako kako se borimo – implicitno je da priznajemo krivicu za genocid koji se nije dogodio, ali bismo drugačijim pristupom povredili osećanja i dobre odnose sa brojnim islamskim državama. Ova rezolucija služi da spere ljagu sa SAD koje dopuštaju masakr muslimana u Gazi", navodi Deđanski.

Nekadašnji šef diplomatije SRJ u dva mandata Vladislav Jovanović, kaže za RT Balkan da podnošljivog scenarija nema, a opet, ništa nije nepodnošljivo, jer je to "politička akcija SAD".

"Nema tu podnošljivih stvari, sama akcija je političke prirode, a ne humanitarne. Zloupotrebljen je slučaj stradanja ratnih zarobljenika u pokušaju da se to prikaže kao genocid, što je nemoguće", ukazuje Vladislav Jovanović. 

Malo je verovatno, kaže Vladislav Jovanović, da rezolucija ne bude usvojena, jer je u pitanju politička moć u smislu elemenata ucene koju Kolektivni zapad ima na druge zemlje.

"Najverovatnije će uspeti da namaknu neku većinu, koja neće biti impresivna ni ubedljiva, ali će oni svejedno da mašu time i pokušavaju da to glorifikuju, zahvaljujući svom monopolu u medijima", ocenjuje Vladislav Jovanović.

Od velike važnosti za ishod glasanja biće i pomoć naših tradicionalnih prijatelja Rusije i Kine, slažu se sagovornici RT Balkan.

Diplomatska borba Srbije, ističu našu sagovornici, još uvek traje i trajaće sve do trenutka glasanja, ali će se borba za istinu nastaviti i nakon glasanja o rezoluciji, bez obzira na ishod glasanja. Sve nevine žrtve to zaslužuju.

image