Srbija i Balkan

Vučić na brojnim sastancima u Njujorku: Usvajanje rezolucije dovelo bi do novih tenzija i podela

Usvajanje rezolucije o Srebrenici dovelo bi do novih tenzija, dubokih podela i otvaranja starih rana, napisao je predsednik Srbije na Instagramu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavio je razgovor sa stalnim predstavnikom UAE u UN i obavestio ga o svim implikacijama usvajanja rezolucije o Srebrenici.

U razgovoru sa Abušahabom, Vučić je ukazao na opasan presedan i motive za njeno pokretanje u trenutnom geopolitičkom kontekstu, ali i na skrivene agende koje nemaju za cilj očuvanje sećanja na žrtve, već pritisak na Srbiju u pogledu drugih otvorenih pitanja.

"Posebno sam naglasio da je Srbija, za razliku od drugih strana koje su učestvovale u sukobima u bivšoj Jugoslaviju, uvek pokazivala iskren pijetet prema svim žrtvama, uz spremnost da se suoči sa istorijskim događajima u cilju stvaranja zdravih osnova za pomirenje i saradnju, kao i očuvanje teško stečenog mira u regionu", napisao je Vučić na Instagramu.

Predsednik Srbije je u razgovoru istakao da bi usvajanje ove rezolucije dovelo do novih tenzija, dubokih podela i otvaranja starih rana svih naroda koji su stradali na tim područjima, ali i u mnogim zemljama širom sveta.

"U tom smislu, ponovio sam da UAE, kao zemlja koja je čvrsto posvećena promociji mira, pomirenja i povezivanja, predstavlja primer diplomatske razboritosti, koja je svima nama danas potrebna više nego ikada pre", naveo je on.

Vučić se sastao i sa predstavnikom Ugande kojeg je detaljno informisao o izazovima sa kojima je Srbija suočena u pogledu nametanja rezolucije o Srebrenici.

"Informisao sam i o našoj odlučnoj borbi da se suprotstavimo ovakvim pritiscima, ucenama i besmislenim optužbama i time odbranimo svoj obraz, istinu i pravdu, ali i stabilnost regiona i kredibilitet UN", objavio je predsednik Srbije.

Prethodno, Vučić se sastao sa stalnom predstavnicom Sent Vinsenta i Grenadina pri UN Ingom Rondom King i razgovarao o svim relevantnim činjenicama i posledicama koje bi donošenje iznuđene i jednostrane rezolucije o Srebrenici moglo da ima ne samo po stabilnost Zapadnog Balkana, već i poštovanje međunarodnog pravnog poretka, pa i same UN.

"Još jednom sam poručio da je Srbija odlučna da se suprotstavi svim pritiscima i selektivnom određivanju prava i istine, te da ostaje posvećena Povelji UN, donetim rezolucijama i međunarodnom javnom pravu, koji su osnovni principi prosperitetnije budućnosti", rekao je Vučić.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u Njujorku 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.

image