Srbija i Balkan

Nemačka o Lajčakovom nacrtu ZSO: Pripremljen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata

U saopštenju nemačkog ministarstva spoljnih poslova se navodi da bi unapređenje procesa zasnovanog na stavovima koje je predložila Kvinta demonstriralo privrženost "Kosova" pravima manjina
Nemačka o Lajčakovom nacrtu ZSO: Pripremljen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke je saopštilo da su nacrt ZSO specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka pažljivo pripremali evropski stručnjaci i pravnici, na osnovu najbolje evropske prakse, navodeći da je on inspirisan ranije predloženim nacrtima, uključujući nacrt FES, prenosi "Gazeta ekspres".

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke navodi se da nemačka vlada vidi kao hitnu potrebu za odlučnim koracima ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština i daljem kretanju dijaloga uz podršku EU.

"Nacrt koji je predstavio specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak pažljivo je pripremljen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata, na osnovu postojeće najbolje prakse u Evropi. Takođe je inspirisan prethodnim predlozima za Asocijaciju, uključujući i onaj FES-a koji je predstavljen javnosti 2022. Uzima u obzir ustavni i pravni okvir Kosova. Nacrt specijalnog predstavnika ima punu podršku Evrope i transatlantskih partnera Nemačke, Francuske, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva i SAD (Kvinta)", rekao je portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju za "Gazetu ekspres" iz Berlina navedeno je da bi unapređenje procesa zasnovanog na stavovima koje je predložila Kvinta demonstriralo privrženost "Kosova" pravima manjina, čime bi se takođe ojačalo "Kosovo" i ponovo pokrenuo dijalog iz EU.

"To bi pružilo široku podršku aplikaciji 'Kosova' za članstvo u Savetu Evrope. Nemačka vlada će nastaviti da podržava 'Kosovo' u njegovim težnjama da postane članica Saveta Evrope", zaključuje Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.

image