Srbija i Balkan

Dodik: Rezolucija o Srebrenici – sredstvo moralne diskvalifikacije srpskog naroda i kraj BiH

Predsednik Republike Srpske je izjavio da nikada neće uvesti sankcije Rusiji zato što bi takav postupak ostavio veliku mrlju na srpskom narodu
Dodik: Rezolucija o Srebrenici – sredstvo moralne diskvalifikacije srpskog naroda i kraj BiH© Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI via AP

Našim neprijateljima, pre svega muslimanima, će poslužiti rezolucija o Srebrenici kao sredstvo moralne diskvalifikacije srpskog naroda, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u emisiji "Takovska 10" na RTS-u, uoči glasanja u UN i dodao da ona uvek može da posluži za ponižavanje na putu u Evropsku uniju. 

Dodik je istakao da se proteklih 35 godina završava sa ovim sramnim dokumentom koji treba da odredi narednih 35 godina. 

Dodao je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov tim uložili veliki napor.

"Vučić je otišao nekoliko dana ranije u Njujork da razgovara sa našim prijateljima. Dobio je blagoslov patrijarha srpskog Porfirija. Srpska pravoslavna crkva razume da je to ne samo politička nego i istorijska nepravda prema Srbima", rekao je Dodik.

Govoreći o načinu glasanja u UN o rezoluciji, da je dovoljna natpolovična većina da se donese neka odluka, kaže da današnji svet karakteriše propast međunarodnog prava i da su ga SAD devastirali, uvevši pravilo da one zemlje koje su suzdržane ne ulaze u broj onih koji glasaju, nego samo oni koji su "za" i "protiv".

"U ovom trenutku imamo više onih koji su 'za', ali očekujemo da zbor onih koji budu suzdržani budu daleko brojniji od natpolovične većine", rekao je Dodik i dodao da bi to bila mala istorijska pobeda u UN. 

Reč je o predstavnicima oko pet milijardi ljudi, dodao je Dodik.

Ukazao je na presedan da ako se bude usvojila rezolucija, tražiće da se unese u udžbenike nešto što nije potvrđeno naukom i istorijskim činjenicama. 

Od Srebrenice prave mit

Ističe da je odlika naroda njegova istorija, poput Kosovskog mita za Srbe, i da se čini da Bošnjaci, koji nemaju nikakav mit i da su prevedeni iz hrišćanske vere, imaju potrebu da od Srebrenice naprave mit oko koga će se okupljati, i da bi on, da je kojim slučajem predstavnik muslimana, lično bio nezadovoljan ovakvim glasanjem u UN.

Kaže da ga ne čudi što je Zlatko Lagumdžija u tajnosti mesecima radio na izradi ove rezolucije, zajedno sa Ruandom i dodaje da ako iko ruši poredak u BiH, to su muslimani.

Govoreći o stranom uticaju u BiH za vreme građanskog rata, posebno Nemačke i Velike Britanije, kaže da se nije promenila situacija u poslednjih 30 godina, i da se očekivalo da će doći trenutak ponovnog rešavanja odnosa u BiH.

Podsetio je na povlačenje potpisa Alije Izetbegovića na Kutiljerov plan za sprečavanje rata u BiH, posle razgovora sa američkim ambasadorom. 

Sankcije Rusiji nikad nećemo uvesti

Dodik je izjavio da nikada neće uvesti sankcije Rusiji zato što bi takav postupak ostavio veliku mrlju na srpskom narodu.

"Mi ne smemo da nasedamo, i sa našim sankcijama ne bi ništa loše naneli Rusiji, ali bi ostala mrlja. A šta bi imali od Zapada kada bi to uradili – ništa. Zato je ispravna odluka da nema sankcija", dodao je Dodik.

Govoreći o motivima donošenje rezolucije o Srebrenici kaže da je namera ukidanja Republike Srpske prisutna od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, i da je posebno trn u oku nepristajanje ulaska u NATO.

"Ne bismo mi bili jedina država u EU koja nije članica NATO, ali oni stalno govore o evroatlanskim integracijama", podvukao je predsednik RS.

Komentarišući da će Crna Gora biti kosponzor rezolucije o Srebrenici, kaže da je to sramotna odluka i da ukoliko zaista budu dosledni svojoj odluci, biće trajno narušeni odnosi sa RS.

"Kad je Crna Gora prvi put dozvolili paradu ponosa shvatio sam da od njihovog prsanja u busa nema ništa. Nemoguće je posle ovog glasanja bude sve kao i pre, i naivno bi bilo verovati u to. Ukoliko zaista daju svoj glas ne vidim razlog dati bilo kakav legitimitet crnogorskoj vladi iz Srbije", poručio je Dodik.

Na pitanje koji će biti prvi potezi Banjaluke posle glasanja za rezoluciju o Srebrenici u UN, Dodik kaže da će prioritet biti očuvanje mira i dodaje da je će to biti definitivno kraj Bosne i Hercegovine.

image