Srbija i Balkan

Vodič za završni ispit: Kada počinje, šta je sve zabranjeno i koje predmete polaže najviše osmaka

U Ministarstvu prosvete kažu da su testovi za polaganje završnog ispita pripremljeni, odštampani, upakovani u sigurnosne kese i posebne kutije i da su spremni za distribuciju koja će se odvijati po posebnom rasporedu
Vodič za završni ispit: Kada počinje, šta je sve zabranjeno i koje predmete polaže najviše osmakawww.globallookpress.com © Stefano Porta

Učenici osmog razreda polagaće malu maturu 17, 18. i 19. juna u matičnim osnovnim školama, a u Ministarstvu prosvete navode da se pripreme odvijaju nesmetano i u roku. U Ministarstvu kažu da će prvog dana, u ponedeljak 17. juna osmaci raditi test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dan kasnije, 18. juna rešavaće test iz matematike, dok će u sredu 19. juna polagati predmet po izboru.

"U ovom trenutku osmaci se polako približavaju kraju nastavne godine, u školama se realizuje podrška učenicima u cilju postizanja boljih rezultata", navelo je Ministarstvo.

Objašnjavaju da testovi sadrže zadatke kojima se proverava ostvarenost obrazovnih standarda definisanih na tri nivoa – osnovnom, srednjem i naprednom nivou. Takođe, pripremljeno je i detaljno stručno uputstvo o sprovođenju završnog ispita za sve učesnike, uključujući i učenike i roditelje.

"Testovi za polaganje završnog ispita su pripremljeni, odštampani, upakovani u sigurnosne kese i posebne kutije. Oni su spremni za distribuciju koja je po posebnom rasporedu", potvrdilo je Ministarstvo.

Od prošle godine, đaci umesto kombinovanog testa polažu predmet po izboru, a mogli su da se opredele između biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

"Prvo izjašnjavanje učenika, kada je odabir predmeta u pitanju, bilo je u decembru. Učenicima smo omogućili da i nakon završetka probnog ispita promene predmet", navelo je Ministarstvo.

Prema ranijim podacima Ministarstva prosvete, u ovoj školskoj godini najveći broj učenika opredelio se da polaže geografiju 26.794 (41,26 odsto), zatim biologiju 23.546 (36,26 procenata), istoriju 6.034 (9,29 odsto), hemiju 4.393 (6,76 odsto) i fiziku 4.176 (6,43 odsto).

U Ministarstvu kažu da se završni ispit sprovodi u isto vreme na čitavoj teritoriji Srbije u trajanju od tri dana.

"Ispit počinje tačno u 9, a traje do 11 sati. Ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta. Učenici ne smeju napuštati prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta",  navode iz Ministarstva prosvete.

U Ministarstvu ističu da na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Kako se navodi, u srednjim školama ima dovoljan broj mesta za sve učenike.

image