Rusija

Šta možemo da naučimo iz reforme obrazovanja u Rusiji: Gradivo za decu da bude razumno i uravnoteženo

Ruski predsednik je u današnjem obraćanju Federalnoj skupštini poslao je snažne poruke, a jedna od njih je bila da se maturantima dozvoli ponovno polaganje Jedinstvenog državnog ispita iz jednog od predmeta
Šta možemo da naučimo iz reforme obrazovanja u Rusiji: Gradivo za decu da bude razumno i uravnoteženo© Максим Богодвид / РИА Новости

Jedinstveni državni ispit i dalje izaziva diskusiju u društvu, stoga je neophodno unaprediti format, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom obraćanja Federalnoj skupštini.

S tim u vezi, ruski lider je predložio radikalnu promenu – da se diplomcima pruži druga šansa, dajući mogućnost da ponovo polažu Jedinstveni državni ispit iz jednog od predmeta po svom izboru. 

Tu mogućnost bi diplomci trebalo da imaju do kraja upisnog roka na univerzitete, kako bi imali vremena da podnesu dokumente za prijem.

"Mehanizam Jedinstvenog državnog ispita mora biti poboljšan. Predlažem da se napravi još jedan korak u tom pravcu – da se maturantima, kako kažu, da druga šansa po izboru samog studenta i da mu se pruži mogućnost da ponovo polaže Jedinstveni državni ispit iz jednog od predmeta", kazao je Putin.

On je istakao da naučni program za decu treba da bude razuman i uravnotežen, kao i da je potrebno ispraviti situaciju u kojoj postoji nesklad između školskih programa i ispitnih pitanja.

"Očigledno nije od koristi kada jedno predaju na času, a traže nešto drugo na ispitima. Veliki je nesklad, najblaže rečeno, između školskog programa i ispitnih pitanja. Nažalost, to se dešava i primorava roditelje da angažuju nastavnike, ali ne mogu svi to da priušte. Molim kolege iz Vlade, zajedno sa nastavnom i roditeljskom zajednicom, da razmotre taj problem", ukazao je.

Naime, od 2009. godine Jedinstveni državni ispit, koji se sprovodi u 14 opšteobrazovnih predmeta, u Rusiji se računa i kao školski završni ispit i kao prijemni ispit na univerzitetu. 

Ispiti iz ruskog jezika i matematike potrebni su za dobijanje svedočanstva o završenoj školi.

Jedinstveni državni ispit svake godine polaže oko 750.000 diplomaca.

Komitet Državne dume: Predlog predsednika sprovesti što pre

Nakon Putinove izjave, oglasio se Komitet Državne dume za obrazovanje koji je naveo da bi bilo moguće ponovo polagati jedan izborni predmet Jedinstvenog državnog ispita već 2024. godine.

"Nadam se da će maturanti ove godine moći ponovo da polažu Jedinstveni državni ispit. Predlog predsednika mora da se sprovede što je pre moguće", izjavila je zamenica šefa komiteta Državne dume za obrazovnje Jana Lantratova.

Prethodno je potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova izjavila da Rusija radi na pristupu promeni Jedinstvenog državnog ispita iz fizike, matematike i drugih prirodnih nauka. 

Kako je objasnila, sve te discipline su "odlučujuće za obuku i izazove sa kojima se sada suočavamo na tržištu rada".

Podsetimo, pre tačno godinu dana, ruski predsednik je predložio napuštanje bolonjskog obrazovnog sistema i povratak tradicionalnom obrazovanju na univerzitetima.

"Što se tiče visokog obrazovanja, neophodna je sinteza svega najboljeg što je bilo u sovjetskom obrazovnom sistemu i iskustva poslednjih decenija. U tom smislu, moramo da se vratimo tradicionalnoj osnovnoj obuci specijalista za našu zemlju sa visokim obrazovanjem. Trajanje obuke može biti od četiri do šest", poručio je Putin prošle godine u obraćanju Federalnoj skupštini.

image
VV inauguration
banner