Srbija i Balkan

Poseta ruske delegacije: Moskovski institut razvija partnerstvo sa balkanskim univerzitetima

Delegaciju MFTI ugostio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko
Poseta ruske delegacije: Moskovski institut razvija partnerstvo sa balkanskim univerzitetima© Руски дом у Београду

Direktor Fizičko-tehničke škole za vazduhoplovne tehnologije Moskovskog fizičko-tehničkog instituta (MFTI) Sergej Negodjajev, na čelu zvanične delegacije MFTI, uzeo je učešće u pregovorima o saradnji sa rukovodstvom Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

Na sastanku sa ministrom za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željkom Budimirom razgovarano je o pravcima buduće saradnje sa MFTI i razvoju naučnog ekosistema Republike. U okviru posete organizovani su sastanci sa rukovodstvom i vodećim profesorima Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, na kojima je razgovarano o mogućnostima realizacije zajedničkih naučnih projekata, uključujući prijem studenata i diplomaca iz RS na programe na svim nivoima MFTI.

Prilikom posete Srbiji održani su pregovori na Univerzitetu u Beogradu. Predstavnici Fizičko-tehničke škole MFTI (German Ščelik, Natalija Zavjalova, Aleksej Trošin) pročitali su nekoliko naučnih izveštaja za kolege sa Mašinskog fakulteta i uzeli učešće na okruglom stolu sa vodećim profesorima na temu "Obrazovne tehnologije MFTI". Kao rezultat pregovora na nivou rektora Dmitrija Livanova i rektora Vladana Đokića, potpisan je sporazum o saradnji između MFTI i Univerziteta u Beogradu i aneksi sporazuma, kojim se definišu vektori saradnje Fizičko-tehničke škole za vazduhoplovne tehnologije i specijalizovanih fakulteta novog partnera MFTI.

Na kraju posete, delegaciju MFTI ugostio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je tom prilikom ukazao na značaj i blagovremenost zaključenog sporazuma za razvoj partnerstva između dveju zemalja.

Poseta ruske delegacije održana je uz organizacionu podršku Ruskog doma i uz učešće njegovog višeg savetnika Georgija Engelgardta.

image