Srbija i Balkan

Mediji o usvajanju rezolucije o Srebrenici: Srbija digla glas protiv

Dok je za BiH reč o istorijskoj pobedi u UN, brojni mediji prenose ocene da će sporna rezolucija rasplamsati tenzije na Balkanu
Mediji o usvajanju rezolucije o Srebrenici: Srbija digla glas protivGetty © Photo by Selcuk Acar/Anadolu via Getty Images

Regionalni mediji usvajanje neobavezujuće rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija propratili su bez analiza rezultata glasanja koji ukazuju da je spornu rezoluciju podržalo manje od polovine članica UN, to jest da je protiv i uzdržanih bilo više (87) od onih koji su glasali "za" (84) zemlje, dok se čak 22 zemlje nisu ni izjasnile.

U Bosni i Hercegovini, očekivano ukoliko se ima u vidu da je odatle i krenula inicijativa o rezoluciji kojom se srpski narod žigoše ga genocidan, istakli su da je reč o istorijskoj pobedi, ali i preneli izjave svojih političkih lidera, pre svega ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije, koji je, u izjavi za sarajevski portal "Kliks", otkrio da je na ovoj rezoluciji, koju je predložio bez saglasnosti Predsedništva BiH, rađeno 12 meseci.

Takođe, svi mediji u Federaciji su preneli i fotografije predsednika Srbije Aleksandra Vučića ogrnutog srpskom zastavom, kao i njegovo upozorenje da je rezolucija podelila ne samo region već i Ujedinjene nacije.

U Republici Srpskoj je pozitivno ocenjen rezultat glasanja, te konstatovano da je izglasavanje bilo očekivano, kao i to da će posledice ove situacije biti vrlo brzo vidljive.

U Severnoj Makedoniji se prenosilo i da su u Beogradu i Kosovskoj Mitrovici formirale kolone vozila u znak podrške predsedniku Vučiću.

Svetske novinske agencije i mediji, uz informaciju o izglasavanju rezolucije, ocenili su da je Srbija protiv iste digla snažan glas.

Italijanska "Ansa" je prenela da Srbija smatra da Zapad rezolucijom ponovo rasplamsava tenzije na Balkanu, dok je grčki list "Avgi" objavio i navode diplomatskih izvora da nije pravo vreme za rezoluciju, jer može da pošalje poruku koja ne promoviše regionalno pomirenje i perspektivu pristupanja Balkana Evropskoj uniji, kao i Vučićevu molbu "braći Grcima da se uzdrže".

Ruski TASS je preneo ocenu ambasadora RF pri UN Vasilija Nebenzje, koji je rekao da sponzori rezolucije guraju BiH u konfrontaciju, ne obazirući se na cenu koju je platila tokom građanskog rata devedesetih kada je stradalo 100.000 ljudi, kao i da žrtve tog rata nisu bili samo Bošnjaci, već i Srbi i Hrvati.

Britanski Rojters preneo je da su nakon usvajanja rezolucije u gradovima širom Srbije i Republike Srpske građani izašli na ulice, noseći zastave i transparente "Mi nismo genocidni narod, mi pamtimo". 

Američki AP je preneo je da su se predlagači nadali da će imati najmanje 100 glasova, kao i da je to odraz zabrinutosti mnogih zemalja o uticaju glasanja na napore za pomirenje u duboko podeljenoj BiH.

Holandski "NL tajms" podsetio je da je Međunarodni sud pravde presudio 2007. da se u Srebrenici dogodio genocid, ali da Srbija nije kriva.

Vest o usvajanju rezolucije preneli su i brojni albanski mediji, "Al Džazira", "Glas Amerike", Frans24...

image