Srbija i Balkan

Istraživanje NSPM za RT Balkan: Šta Srbi misle o "genocidu" u Srebrenici

Srpski narod je još jednom potvrdio da je postignut čvrst nacionalni konsenzus oko pitanja da se u Srebrenici 1995. godine nije dogodio genocid
Istraživanje NSPM za RT Balkan: Šta Srbi misle o "genocidu" u Srebrenici© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Kako se bliži glasanje u Generalnoj skupštini u UN o rezoluciji o Srebrenici, koje su predložile Nemačka i Ruanda, sve je jasnije da srpsko javno mnjenje apsolutnom većinom ne prihvata kvalifikaciju da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid nad muslimanima, pokazalo je najnovije istraživanje Nove srpske političke misli urađeno za potrebe RT Balkan.

Anketa urađena u periodu od 15. do 22. maja na reprezentativnom uzorku od 1.000 punoletnih građana na teritoriji cele Srbije, bez Kosova i Metohije, ukazala je da se 82 odsto ispitanika protivi ovakvoj kvalifikaciji događaja u Srebrenici za vreme 1995. godine.

Na pitanje "Da li po Vašem mišljenju u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid", potvrdno je odgovorilo svega 5,3 odsto ispitanika, a oni koji nemaju stav čine 12,7 odsto.

"Ovo je najjednoznačniji stav po ovom pitanju, jer nije reč o prostoj većini, već o apsolutnoj koja se izjasnila da nije bilo genocida. Iako u naknadnim obrazloženjima i komentarima veliki broj ispitanika ne spori da se dogodio ratni zločin, ipak apsolutno odbijaju kvalifikaciju događaja kao genocida nad muslimanima", ukazuje Đorđe Vukadinović, koordinator istraživanja.

Dodaje da je procenat onih koji su se izjasnili za "da" – 5,3 odsto, manji i u odnosu na ankete koje su davale odgovor na pitanje o ulasku Srbije u NATO, ili o uvođenju sankcija Rusiji, pa čak i od onih u vezi sa priznanjem nezavisnosti Kosova i Metohije.

Vukadinović kaže da su sve to pitanja u kojima se postiže sličnost u odgovorima, jednocifreni su, a u ovom slučaju je, kako kaže, još manje izjašnjenih sa "da".

"Što se tiče srpskog javnog mnjenja apsolutno nema sumnje šta misli o rezoluciji koja će danas biti na dnevnom redu. Možda će taj procenat dodatno da opadne ukoliko se večeras izglasa rezolucija", mišljenja je naš sagovornik.

Istraživanje je pokazalo da nema odstupanja ni kada se uzmu u obzor sve demografske kategorije: pol, uzrast, ali ni na osnovu političkih opredeljenja ili mesta prebivališta. Dodaje da maksimalni postotak za "da" iznosi svega 6 odsto.

"Sve ovo jasno pokazuje da je reč ne samo o državotvornom pitanju, već i o pitanju identiteta srpskog naroda, zbog čega je ovaj procenat ovako visok. Ako bismo izuzeli postotak onih koji su neopredeljeni, nemaju stav, procenat koji su protiv bi išao preko  90 odsto", kaže za RT Balkan Đorđe Vukadinović.

Dakle, srpski narod je još jednom potvrdio da je postignut čvrst nacionalni konsenzus oko pitanja da se u Srebrenici 1995. godine nije dogodio genocid.

image