Srbija i Balkan

Rode i Gero protiv Kurtijevih iznenađenja: Naši saveti se ignorišu, ZSO rešenje problema

Francuski i nemački izaslanici u Prištini zaključili su da se primena uredbe Centralne banke tzv. Kosova negativno odrazila na Srbe na Severu Kosova i Metohije
Rode i Gero protiv Kurtijevih iznenađenja: Naši saveti se ignorišu, ZSO rešenje problema© Andrew Aitchison / In pictures via Getty Images

Povodom nedavne akcije zatvaranja srpskih banaka na Severu KiM, nemački i francuski izaslanici u Prištini Jern Rode i Olivije Gero ocenili su da tzv. Kosovo ne bi trebalo da priređuje iznenađenja saveznicima, te da je koordinacija bitna, jer  neusklađenost dovodi do posledica i komplikuje političku atmosferu.

Oni su za "RTV Dukagjini" podvukli da je ZSO rešenje problema, podsetivši na to da je EU već izradila statut za formiranje ovog tela. Sa druge strane, ukazuju na to da Priština još od 2013. nije iznela svoj predlog rešenja za obavezu koju je preuzela.

Izaslanik Francuske u Prištini objasnio je šta podrazumevaju pod koordinacijom i zašto im je ona važna.

"Koordinacija znači upravljanje potencijalnim razlikama u mišljenjima, što znači da svojim prijateljima, svojim saveznicima, poput Francuske i Nemačke, ne priređujete iznenađenja. Radi se o tome da se unapred razgovara, da pokušamo da smanjimo razlike, to podrazumevamo pod koordinacijom. Takođe, da se mnogo ranije obaveste institucije EU, kao što je EULEKS, koji radi važan posao, zajedno sa policijom i KFOR-om, koji su odgovorni da obezbede bezbedno okruženje za sve. Dolazi do poteškoća, ako su ove dve misije koje igraju važnu ulogu za bezbednost na Kosovu iznenađene. To znači koordinacija", kazao je, prenosi Kossev.

Potom je pomenuo primenu uredbe CBK, rekavši da se ona negativno odrazila na Srbe na Severu KiM.

Takođe, prema njegovim rečima, delovanje prištinskih vlasti na severu može da se prouzrokuje problematičnu situaciju.

"To ima uticaja na svakodnevni život Srba, građana Kosova. A kada vlada donese odluku, bilo da je to vrlo legitimna odluka, u okviru procesa odlučivanja se sagledava uticaj te odluke na stanovništvo. Jedan od razloga zašto smo početkom januara bili kritični prema uredbi CBK-a, odnosno sprovođenju odluke, jeste nedostatak procene uticaja na stanovništvo i bojimo se da će nedavne aktivnosti na severu imati loš uticaj na građane. Kada su ljudi nesrećni, postoji rizik da se to pretvori u situaciju koja može biti problematična", kazao je Gero.

Nemački izaslanik kaže da se njihovi saveti ignorišu, te traži od Aljbina Kurtija da ne deluje bez koordinacije.

Rode je rekao da Nemačka nikada nije dovodila u pitanje legitimitet uredbe CBK, ali je, prema njegovim rečima, njena primena bila nekoordinisana.

"Dajemo savete, ako se naši saveti uvek ignorišu, to ne stvara dobru atmosferu, kao u slučaju zabrane dinara. Kosovo je nezavisno, Nemačka i zemlje Kvinte stalno su isticale legitimnost toga da Kosovo ima jedinstvenu valutu. Jedino što smo kontinuirano dovodili u pitanje i kritikovali je način primene. Ovo je pitanje za dijalog, imamo Lajčaka, treba se dogovarati i ne treba da bude nekoordinisanih aktivnosti. Svaka neusklađena aktivnost dovodi do posledica i komplikuje političku atmosferu. Legitimnost odluke CBK-a nije upitna, mi samo kritikujemo način sprovođenja koji je bio nekoordinisan", kazao je.

image