Srbija i Balkan

Besplatni preventivni pregledi u 200 ustanova širom Srbije: Uključena i deca

Predškolci i učenici u nedelju mogu da posete fizijatra, a odrasli da provere krvnu sliku i hormone štitaste žlezde, izmere krvni pritisak, obave pulmološki pregled i urade tumor markere
Besplatni preventivni pregledi u 200 ustanova širom Srbije: Uključena i deca© TANJUG/ JOVAN NIKOLIĆ

Akcija besplatnih preventivnih pregleda građana, koja prvi put uključuje i decu, biće nastavljena u nedelju 26. maja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Pregledi se sprovode u cilju rane dijagnostike i ukazivanja na važnost prevencije.

Deca predškolskog i školskog uzrasta moći će da obave fizijatrijski pregled u periodu od 8 do 17 časova u svim zdravstvenim ustanovama.

"Njima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem", navodi se u saopštenju. 

Svi građani će u istom intervalu moći da provere krvnu sliku i hormone štitaste žlezde, izmere krvni pritisak, obave pulmološki pregled i urade tumor markere prostate, bez zdravstvenog osiguranja, zakazivanja i uputa u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova.

Ministarstvo navodi da će svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biti obavezno urađen i rentgen pluća

Pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće u toku naredne nedelje upućivani na dalju dijagnostiku i preglede.

"Protekle nedelje je 23.000 građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1.800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje", ukazuju iz ministarstva.

Resorno ministarstvo je skrenulo pažnju roditeljima da deca predškolskog i školskog uzrasta, koja usled nedovoljno fizičke aktivnosti i sve dužeg vremena koje provode ispred ekrana mobilnih telefona, sve češće imaju probleme lokomotornog sistema, odnosno kičmenog stuba.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi, biće objavljena na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.

image