Srbija i Balkan

Na izborima u Beogradu 14 lista: Ko su kandidati za prvog čoveka prestonice?

Gradonačelnik Beograda se ne bira direktno na izborima
Na izborima u Beogradu 14 lista: Ko su kandidati za prvog čoveka prestonice?© gojalia, borisb17/stock.adobe.com, Milos Tesic/ATAImages, MC Beograd, Tanjug

Izbori, zakazani za 2. jun, sve su bliži, liste su proglašene, a iako je predizborna kampanja "mlaka" u poslednjih nekoliko meseci politička scena bila je burna - od donošenja odluke da gradski i lokalni izbori budu istog dana, do odluka pojedinih partija da bojkotuju izbore i do formiranja novih-starih koalicija.

Na izborima za odbornike u Skupštini grada Beograda nastupa 14 lista, a većina je, predstavila svoje kandidate za gradonačelnike.

Pored gradskih, biće održani i lokalni izbori.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana rekao da očekuje da će patriotska lista, koju predvode Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, pobediti u 85 gradova i opština.

"Postoji veliki problem u tri, četiri mesta u Srbiji. Ja očekujem da mi pobedimo u 85, a da Mađari pobede u tri ili četiri grada. Velika je utakmica u tri ili četiri grada, biće vrlo neizvesno", rekao je Vučić gostujući pre nekoliko dana na TV Prva odgovarajući na pitanje kakav će biti ishod izbora.

Gradonačelnik Beograda se ne bira direktno

Gradonačelnik Beograda se ne bira direktno na izborima, već ga bira većina u Skupštini grada. Mandat gradonačelnika traje četiri godine. Da bi neko postao gradonačelnik Beograda, potrebno je, da za njega glasa najmanje 56 od 110 odbornika koliko ih ima u Skupštini grada Beograda.

Ko su kandidati za gradonačelnike Beograda?

1. ALEKSANDAR VUČIĆ – BEOGRAD SUTRA

Kandidat koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke je dosadašnji gradonačelnik i aktuelni predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Šapić po treći put dobija poverenje SNS u koju se "utopio" pristupanjem sa svojim Srpskim patriotskim savezom (SPAS). Kandidat na listi naprednjaka za gradonačelnika bio je i na izborima 2022. i u decembru 2023. godine.

Beogradski izbori za njega nisu samo lokani i građani će se, kako ocenjuje, opredeljivati da li žele gradonačelnika koji će podjednako voditi računa o očuvanju nacionalnih vrednosti.

Šapić je najavio nastavak investicionog ciklusa u prestonici i niz socijalnih mera koje je uspostavio u prethodnom periodu, a kampanju je osim na nacionalnim temama "bazirao i na rezultatima koje je postigao kao gradonačelnik Beograda".

"U poslednjih godinu i po dana doneli smo više socijalnih mera nego u prethodnih nekoliko decenija", rekao je u jednom od izbornih spotova Šapić, podsetivši da beogradska deca imaju pravo na besplatne udžbenike i vrtiće, kao i na pojeftinjenje javnog prevoza.

Koaliciju čiji je kandidat Šapić čine SNS, SPS, SDPS, PUPS- Solidarnost i pravda, Zdrava Srbija, Jedinstvena Srbija, SRS, Pokret socijalista, SNP Nenada Popovića, Zeleni Srbije, SVM, Zavetnici, Samostalna srpska stranka Andreja Mladenovića i "Porodični alarm" Saše Borojevića.

2. RUSKA STRANKA - SRBI I RUSI BRAĆA ZAUVEK!

Ruska stranka, kao lista nacionalne manjine, za kandidata je istakla Željka Pantića.

Pantić je na izborima 17. decembra prošle godine takođe bio kandidat za gradonačelnika, ali stranka nije prešla cenzus, osvojivši 0,39 odsto.

3. GRUPA GRAĐANA: "ĆALE OVO JE TEBE - PETAR ĐURIĆ"

Kandidat ove liste je i njen osnivač Petar Đurić, instruktor ekstremnih sportova.

4. GRUPA GRAĐANA - ZA ZELENI BEOGRAD - KAD AKO NE SAD - DR DEJAN ŽUJOVIĆ

Kandidat ove liste je pulmolog Dejan Žujović. On je ujedno i nosilac liste.

U avgustu 2020. najavio je osnivanje političkog pokreta "Za sve moje ljude", ali i kandidaturu za predsedničke izbore 2022. Krajem 2020. isticao je da je spreman da bude zajednički kandidat opozicije ako stranke prihvate njegove uslove.

On je rekao da domovi zdravlja i gradski instituti moraju da se vratite pod ingerencije Grada.

Na decembarskim izborima bio kandidat koalicije SDS-DJB-Otete bebe. 

Na listi je 40 kandidata.

5. 1 OD 5 MILIONA – BEOGRADSKI FRONT – RITAM GRADA, DUŠAN TEODOSIJEVIĆ GRADONAČELNIK

Kandidat ove liste jeDušan Teodosijević . On je advokat po struci.

On je u jednom intervjuu koji je dao sredinom meseca, rekao kako smatra da je bojkot izbora vid povlačenja.

Takođe, rekao je i da smo "svi mi Beograđani i svima nam je bitno da dišemo zdrav vazduh, da imamo manju gužvu i da imamo čist i bolji Beograd" i da tu nema kompromisa.

Govoreći o planovima i prioritetima, ističe da u njihovom programu ima 40 tačaka koje se tiču rešenja za svakodnevne "muke Beograđana", a to su saobraćajne gužve, zagađenje vazduha i gradski javni prevoz.

6. BIRAMO BEOGRAD - DOBRICA VESELINOVIĆ - MILOŠ PAVLOVIĆ

Dobrica Veselinović je kandidat ove liste za prvog čoveka glavnog grada.

Veselinović je politikolog po profesiji, član predsedništva Zeleno-levog fronta i narodni poslanik u aktuelnom sazivu Skupštine, kao i član Privremenog organa Grada Beograda.

Veselinović je prilikom predaje liste naveo da će glavne teme kojima će se baviti ta koalicija biti problemi u saobraćaju, zdravstvu, obrazovanju i vrtićima, kao i borba protiv, kako je rekao, "betonizacije Beograda, investitorskog urbanizma" i betoniranja zelenih površina u gradu, prenela je "Politika".

Koaliciju "Biramo Beograd" čine Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, DS, Ekološki ustanak - Ćuta, PSG i Novo lice Srbije.

7. "MI SNAGA NARODA, PROF. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ"

Kandidat ove liste za gradonačelnika Beograda je lekar Borislav Antonijević.

Oni nastupaju na predstojećim izborima pod sloganom "Doktori za Beograd". Kako se navodi na njihovom sajtu Beogradu treba izlečenje od: korupcije, od netransparentnog trošenja novca građana, od saobraćajnog zagušenja, od zagađenja...

On je na prethodnim izborima bio kandidat za odbornika "Mi – Glas iz naroda", a nakon raskola unutar ovog pokreta ostao je uz Branimira Nestorovića koji je osnovao pokret "MI – snaga naroda".

8. NARODNA LISTA – KLjUČ ZA POBEDU

Predsednik Narodne stranke i advokat Vladimir Gajić kandidat je koalicije "Narodna lista".

Poslanik ove stranke u proteklom sazivu Skupštine, u politici je još od 1990-tih godina, kada je bio funkcioner SPO-a, a zatim i Demokratske stranke.

DS napušta 1996. godine, a kasnije je bio deo Dosta je bilo Saše Radulovića, kojeg napušta godinu dana kasnije kada ulazi u tim predsedničkog kandidata Vuka Jeremića.

Gajić je član Krunskog kabineta, a od maja 2003. člana je pravnog saveta Aleksandra Karađorđevića.

Ova koalicija na beogradskim izborima navodi da su im glavne teme borba protiv korupcije, saobraćaj, kao i položaj ratnih veterana i ratnih vojnih invalida.

Zalažu se i da zdravstvena zaštita bude efikasnija i dostupnija i da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti deci sa posebnim potrebama kao i starima.

9. BEOGRAD NAŠ GRAD – KOALICIJA SNAGA 

Koalicija manjinskih stranaka "Snaga" kandiduje predsednika Građanske stranke Grka Srbije Vasiliosa Proveleggiosa.

On je predsednik je i udruženja "Grci Srbije". Posebno ističe da je rođen u Kosovskoj Mitrovici.

Koaliciju "Snaga" koja broji 15 kandidata, čine manjinske opcije – Bošnjačka građanska stranka, Vlaška narodna stranka, Savez Jugoslovena, Savez za budućnost i razvoj, Stranka Crnogoraca i Građanska stranka Grka Srbije.

10. UNIJA ROMA SRBIJE- ZA BEOGRAD

Unija roma nije istakla kandidata za gradonačelnika, a prvi na listi je Nenad Stojanović.

11. BEOGRAD JE SVET(A) – STRANKA PRAVDE I POMIRENjA – USAME ZUKORLIĆ

Ova lista, kako su naveli, ima "neviđenog kandidata", jer on tokom izborne kampanje nosi kacigu na glavi i ima plašt. Kandidat ne otkriva svoj identitet, ali tvrdi da ima "superherojske" predloge za rešenje problema svih Beograđana.

Kacigu će nositi do kraja kampanje. 

Lista ima 22 kandidata.

12. DR SAVO MANOJLOVIĆ - I JA SAM BEOGRAD – KRENI-PROMENI

Kandidat pokreta "Kreni-promeni" za gradonačelnika je doktor pravnih nauka Savo Manojlović.

Taj pokret se zalaže "da institucije budu servis građana, da su pravila ista za sve, a kao ključni prioritet navode borbu protiv korupcije".

Manojlović je bio jedan od organizatora ekoloških protesta u Srbiji, a prethodno je bio aktivan u Udruženju za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Lista ima 62 kandidata.

13. SAŠA RADULOVIĆ – DOSTA JE BILO (DJB) - REŠENjE ZA PROMENU

Nosilac liste "Rešenje za promenu" Saša Radulović smatra da uvođenje reda u Beogradu počinje od poreske reforme koja je, kako je ranije saopšteno, ključ za promenu.

Bio je ministar privrede u Vladi Ivice Dačića, iz koje izlazi 2014. godine, kada osniva pokret Dosta je bilo, koji 2016. postaje parlamentaran.

14. MI – GLAS IZ NARODA

Kandidat ove liste je pravnik i narodni poslanik Branko Pavlović.

Pavlović je rekao da biografije ljudi na njihovoj listi svedoče da su sposobni da zaustave korupciju, te da su dokazali smo da to umeju u praksi.

U intervjuu za "Politiku" je rekao da se oni zalažu za restrukturiranje komunalnih preduzeća, a jedina su lista, dodaje, koja okuplja ljude s velikim znanjem i iskustvom u upravljanju velikim  privrednim sistemima. 

image