Srbija i Balkan

SANU: Rezolucija o Srebrenici Generalne skupštine UN ne doprinosi pomirenju na Balkanu

SANU odlučno odbacuje i najoštrije osuđuje sva, bilo eksplicitna ili implicitna, tumačenja rezolucije ili njenog instrumentalizovanja u smislu kolektivne odgovornosti srpskog naroda
SANU: Rezolucija o Srebrenici Generalne skupštine UN ne doprinosi pomirenju na Balkanu© Amir Hamzagic/ATAImages

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) smatra da upravo usvojena rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ne doprinosi rešavanju bilo kog postojećeg otvorenog pitanja, pa ni ostvarenju njenog najvažnijeg proklamovanog cilja - pomirenju na Balkanu.

U saopštenju Izvršnog odbora SANU, nakon višednevnog ćutanja ove institucije i posle glasanja u GS Ujedinjenih nacija, naglašava se "zabrinutost zbog usložavanja situacije u regionu". 

SANU je izrazila zabrinutost i zbog višestruko negativnih posledica i novih tragičnih podela do kojih nepromišljeni politički potezi i jednostrane inicijative mogu da dovedu, dodaje se u saopštenju, a prenosi Tanjug.

"SANU odlučno odbacuje i najoštrije osuđuje sva, bilo eksplicitna ili implicitna, tumačenja
rezolucije ili njenog instrumentalizovanja u smislu kolektivne odgovornosti srpskog
naroda, Republike Srbije ili Republike Srpske za genocid", ističe se u saopštenju.

Akademija svesrdno podržava svako iskreno nastojanje da se u ovom delu sveta ostvari trajni mir i održi svima preko potrebna politička i ekonomska stabilnost.

"Mi, narodi regiona, na tome najviše sami treba da radimo i da međusobno blisko sarađujemo zarad bolje zajedničke budućnosti" piše u saopštenju.

image