Srbija i Balkan

Dodik: Povučen zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija

Ovaj akt predviđao je uvođenje strožeg nadzora nad radom svih nevladinih organizacija koje primaju donacije iz inostranstva, kao i mogućnost zabrane rada za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti, dodatnu registraciju i slanje finansijskih izveštaja
Dodik: Povučen zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija© TANJUG/ FOTO SRNA BORISLAV ZDRINJA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Predlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija povučen iz skupštinske procedure na dodatno usaglašavanje i da će u dogledno vreme biti vraćen u ponovnu proceduru.

"Poslednjih dana vršili smo konsultacije s Vladom Republike Srpske i poslanicima vladajuće većine u Narodnoj skupštini o Predlogu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija", naveo je Dodik na Tviteru.

On je istakao da su svi pravni stručnjaci, koji su razmatrali ovaj predlog zakona, saglasni da je on u potpunosti usaglašen sa zakonom koji imaju SAD, te da je blaži po formi i određenim pravnim normama.

"Međutim, vidljivi su određeni prigovori, a tiču se evropskih normi, a pošto je Republika Srpska opredeljena evropskom putu, dogovorili smo da ovaj povučemo i dodatno usaglasimo sa zakonima koje imaju i primenjuju pojedine evropske zemlje kako bismo ga uskladili s evropskom pravnom praksom", naveo je Dodik.

Potpredsednik Vlade Republike Srpske Miloš Bukejlović obavestio je poslanike Narodne skupštine Srpske da Vlada povlači iz skupštinske procedure Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Zakon je povučen u skladu sa Poslovnikom o radu parlamenta, prenosi agencija Srna.

Ovaj akt predviđao je uvođenje strožeg nadzora nad radom svih nevladinih organizacija koje primaju donacije iz inostranstva, kao i mogućnost zabrane rada za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti, dodatnu registraciju i slanje finansijskih izveštaja.

image