Srbija i Balkan

Performans ispred Skupštine RS zbog zakona o stranim agentima

"Sahrana demokratije", kako je simbolično nazvan protest mladih NVO aktivista, organizovana je zbog Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija
Performans ispred Skupštine RS zbog zakona o stranim agentima© FOTO TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Ispred Skupštine Republike Srpske održan je performans u kojem je nevladina organizacija "Restart Srpska" simbolično, kako su rekli, "sahranila demokratiju" zbog zakona o stranim agentima, prenosi Radio slobodna Evropa.

Performans je održan pola sata uoči zasedanja Skupštine RS na čijem dnevnom redu je Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, u javnosti poznatiji kao zakon o "stranim agentima".

Stefan Blagić, predstavnik organizacije "Restart Srpska" je rekao da je policija napisala prekršajne prijave organizatorima zbog organizovanja performansa.

RSE piše da se zakonom predviđa posebna prismotra i mogućnost zabrane rada za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, zabrana političkih aktivnosti, dodatna registracija i slanje finansijskih izveštaja.

Zakonom su kao "agenti stranog uticaja" definisane neprofitne organizacije koje pomažu strani subjekti, a koje se bave političkim delovanjem ili političkim aktivnostima, uticajem na javno mnjenje, kao i one koje "narušavaju integritet i Ustav Republike Srpske", dodaje se u tekstu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 28. septembra prošle godine nacrt ovog zakona. Dva dana uoči skupštinskog zasedanja, 46 udruženja i pojedinaca su poslali pismo poslanicima Skupštine Republike Srpske u kojem su tražili od njih da ne glasaju za zakon "koji na takav način etiketira nevladine organizacije".

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država ocenili su ranije za RSE da je zakon "represivan i nedemokratski", što zvuči posebno cinično budući da ova zemlja sličan propis o agentima stranog uticaja ima od daleke 1938. godine. 

Što se tiče organizatora performansa koji su sa mrtvačkim sandukom došli ispred skupštine da sahranjuju demokratiju zbog obaveze da svoje finansije i finansijere učine transparentnim, na svom sajtu ne navode odakle se oni finansiraju.

Ali im u statutu piše da se finansiraju donacijama iz zemlje i inostranstva.

Inače, "Restart" sebe opisuje kao organizaciju koju čine "visokoobrazovani mladi ljudi koji nude odgovarajuća rešenja za sistemske probleme". 

image