Srbija i Balkan

Ko su kandidati Aljbina Kurtija na lokalnim izborima u Srbiji?

Premijer privremenih prištinskih institucija ima svoje štihove u Preševu i Bujanovcu
Ko su kandidati Aljbina Kurtija na lokalnim izborima u Srbiji?www.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Nakon mešanja u izbore u Albaniji i Severnoj Makedoniji, premijer  privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je sada odlučio da učestvuje i na lokalnim izborima u Srbiji, piše "Albanijan post", dodajući da Kurti u nekim opštinama ima čak i svoje kandidate.

U trci za gradonačelnika Preševa podržao je tako svoju savetnicu Arditu Sinani, dok će na izborima u Bujanovcu njegov čovek biti Ragmi Mustafa, inače savetnik potpredsednika Kurtijeve vlade Besnik Bisljimi.

"Albanijan post" javlja tako da će Kurti održati i govor na predizbornom skupu u amfiteatru Pravnog fakulteta u Prištini,  gde će uz Sinanijevu i Mustafu biti i jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije, njihov partijski šef Šaip Kamberi, lider Partije za demokratsko delovanje.

"Birači treba da imaju slobodu da glasaju u skladu sa svojim uverenjima. Bilo kakva pristrasnost na lokalnim izborima u Bujanovcu i Preševu ne bi bila dobra za tamošnje Albance, a ne bi bila dobra ni za ugled Vlade Kosova", ukazuje novinar iz Preševa Jeton Ismaili.

Prema Ismailijevom gledištu, dok je Kurtijev poziv Albancima da na parlamentarnim izborima u Srbiji glasaju za Šaipa Kamberija za poslanika bio potpuno primeren zbog neophodnog predstavničkog nivoa u parlamentu, apel za glasanje jednog ili drugog kandidata na na lokalnom nivou "ne bi bio dobar za demokratiju u Dolini".

"Mislim da premijer Kurti treba da se angažuje posle ovih izbora i da u zavisnosti od rezultata doprinese da albanski politički faktor ovde bude što jedinstveniji da se suoči sa narednim izazovima, posebno u odnosu na centralne institucije u Srbiji", uverava Ismaili.

Osim Kurtija direktno, deo predizborne kampanje u ovim srpskim mestima postale su i pare koje "Kosovo" donira teritoriji koju separatisti često nazivaju "Preševskom dolinom" i sanjaju da je pripoje lažnoj državi.

Stranka Sinanijeve, Partija za demokratsko delovanje, tako već preti da, ako ona ne pobedi na izborima, "Kosovo" više neće slati novac, "jer nemaju poverenja" u nekog drugog kandidata.

"Ovo je flagrantno mešanje u slobodnu političku volju Albanaca u Dolini, ucenjujući ih budžetom Republike Kosovo da glasaju za ovu stranku. PVD je prva i jedina stranka koja je glasala za Vučićevu vladu i bila nekoalicionistički partner u mandatu poslanika PVD Fatmira Hasanija", naglasio Šćiprim Arifi, bivši gradonačelnik ove opštine koji je smenjen tokom aprila.

image