Srbija i Balkan

Dodik: BiH je multietnička podvala

Glasanjem o rezoluciji prekršeno je i pravilo UN, jer je to pitanje Saveta bezbednosti, a ne Generalne skupštine
Dodik: BiH je multietnička podvala© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

U okviru BiH nije bilo nikakvog dogovora oko rezolucije o Srebrenici i takva odluka morala je da potekne od predsedništva BiH, podseća predsednik RS Milorad Dodik dodajući da je bošnjačka strana na tome potajno radila.

"Ne samo da su potajno radili, nego su i ilegalno glasali, jer nije bilo stava o tome, a Lagumdžija je ipak glasao", ističe Dodik u razgovoru za televiziju "Hepi".

Predsednik RS kaže da je BiH "vežbalište" za Amerikance i da je u potpunosti podelila društvo.

"Bošnjaci misle da je to dobro, ali ne možete da živite s nekim ako stalno ponavljate da su oni genocidni. Očigledno je da je ovim glasanjem prekršeno pravilo UN, jer je reč o pitanju kojim treba da se bavi Savet bezbednosti, a ne Generalna skupština", ističe predsednik Republike Srpske.

Komentarišući rezultat tog glasanja on navodi da je 84 "za" u odnosu na 109 zemalja "protiv" i uzdržanih – minimum.

"Javnost treba da zna da se takva pitanja najčešće donose konsenzusom. U UN postoje četiri nivoa odlučivanja, tek na četvrtom tehničkom nivou je odlučivanje prostom većinom, a oni su rezoluciju stavili upravo na takvo glasanje", ističe predsednik RS.

Rezolucija neće doneti ništa samo će promeniti odnos Republike Srpske prema BiH. 

"Mi ćemo biti u organima BiH ali ćemo samo donositi odluke u našem interesu. A pošto tamo nema odluka u našem interesu, teško da ćemo donositi odluke", kaže Dodik, podsećajući da će RS do kraja meseca uputiti sporazum o razdruživanju.

Predsednik Republike Srpske dodaje da je Bosna i Hercegovina "ništa" i da se zato i ulaže toliko napora da se napravi "nešto".

"Moramo sačuvati naš identitet i strukturu", ističe.

U Sarajevu misle da su mnogo moćni jer su miljenici Amerike, ali oni ne znaju da je u svetu promenjen odnos snaga, navodi Dodik, dodajući da je činjenica da Amerikanci uvode sankcije RS, dokaz "da smo mi neki faktor".

"Ima i neki drugi svet, nije samo to svet", kaže.

Oko Zakona o nevladinim organizacija, RS je bila pod "nepodnošljivim pritiscima", uverava Dodik, dodajući da je glavno pitanje koje se time rešava od koga dobijate pare i na šta ih trošite.

Komentarišući predstojeći Svesrpski sabor, on navodi da će biti predstavljena i Deklaracija kojom će se izraziti trenutna situacija, a koju će posle usvojiti Skupštine Srbije i RS.

"Sva politika Zapada išla je ka tome da razbije srpsko jedinstvo. Oni su nama u BiH ubacili prefiks 'bosanski Srbi'. To nije tačno, mi smo Srbi, Srbi postoje kao nacija. Ali to je način da se napadne identitet", uverava Dodik.

Ako neku lažnu priču ponovite više puta ona ostaje kao da je istina, kaže predsednik RS, dodajući da je tako i kreirana priča među Bošnjacima da su Srbi agresivni.

"Vučić je u strategiju odbrane stavio da će braniti Srbe i da nikad neće dozvoliti da se Oluja ponovi i to je nešto što 'zveči' u glavama Srba u Republici Srpske", podvlači.

Republika Srpska nije bez potencijala da se brani, ali odnosi u BiH nikad nisu bili gori.

"Po svemu bi bilo normalno da ta država ne postoji, to je karikatura", ponavlja Dodik uveravajući da je BiH dat pregovarački status za EU, "jer su dali Ukrajini pa nisu mogli da objašnjavaju što nisu BiH".

Zapad Republiku Srpsku predstavlja kao remetilački faktor, a BiH ne može da živi bez međunarodnog intervencionizma, dok Federacija ne može da živi bez međunarodnog pritiska zbog netrpeljivosti Hrvata i Bošnjaka.

Na pitanje kako vidi budućnost, Dodik kaže da se o budućnosti ne može pričati, a da se ne pomenu "globalni nemiri".

"Mora se održati mir po svaku cenu. Srbija i Republika Srpska samo u miru mogu da razmišljaju gde će. Svet je sada multipolarni. Politika koju smo izabrali je da pokušamo da radimo i sa jednima i sa drugima, a Zapad kaže da ako nismo s njima, da smo protiv njih. Hoće da uvedemo sankcije Rusiji i da dođe do istorijskog razilaženja s Rusijom", kaže Dodik.

Bez obzira što će Svesrpski sabor bosti oči mnogima "moramo jasno reći šta je naša politika", kaže predsednik RS, dodajući da sa ovakvim pritiskom u BiH Srba više neće biti.

"Srbiju teraju da ide sa Kosova i da izgubi Republiku Srpsku. Mislite da onda nećemo imati problem Sandžaka? Mi u Banjaluci imamo život samo ako izađemo iz BiH, jer ta multietnička podvala je propala i BiH nije više država", ističe Dodik.

Zar ne smeš da voliš svoj narod, pita se predsednik RS, dodajući da ne mrzi nikoga i da ima prijatelje Bošnjake.

"Ali u političkom smislu, mi smo dva svemira", zakključuje Vučić.

image