Srbija i Balkan

Đurić sa ambasadorima Kine i Grčke: Zahvalio na principijelnom stavu po pitanju suvereniteta Srbije

Šef srpske diplomatije je konstatovao da je Kina poslednjih godina prepoznata kao jedan od važnih pokretača ekonomskog razvoja Srbije
Đurić sa ambasadorima Kine i Grčke: Zahvalio  na principijelnom stavu po pitanju suvereniteta Srbije© TANJUG/ MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić je prilikom odvojenih razgovora sa ambasadorima Kine i Grčke, Li Mingom i Marijom Levadi, zahvalio na principijelnom stavu tih zemalja po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Tokom susreta sa Li Mingom, Đurić je istakao da je od izuzetnog značaja Zajednička izjava o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, kojom je u srpsko-kineskim odnosima otvoreno jedno novo poglavlje, saopštilo je resorno ministarstvo.

On je kineskom ambasadoru preneo iskrenu zahvalnost Srbije na principijelnoj i nepokolebljivoj podršci našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu, koja je od neprocenjive važnosti za Srbiju u međunarodnoj areni.

Srbija je ponosna na izvanredne bilateralne odnose sa Kinom, koji su, kako je naglasio Đurić, rezultat posebno bliskih ličnih odnosa dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, naročito afirmisanih tokom nedavne istorijske posete kineskog šefa države našoj zemlji.

Pored izuzetno sadržajnog političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, Đurić je istakao da Kina i Srbija imaju veoma plodnu saradnju i na ekonomskom, infrastrukturnom i kulturnom planu.

"Ukazavši da je Kina, treću godinu zaredom, nesumnjivo najveći pojedinačni strani investitor u Srbiji, kao i jedan od naših vodećih spoljnotrgovinskih partnera i izvoznih destinacija, ministar je sa zadovoljstvom konstatovao da je Kina poslednjih godina prepoznata kao jedan od važnih pokretača ekonomskog razvoja Srbije kao celine, ali i pojedinačnih regiona", zaključuje se u saopštenju.

Đurić sa  Marijom Levadi o položaju Srba na KiM

Đurić se susreo i sa ambasadorkom Grčke u Srbiji Marijom Levadi, koju je upoznao sa položajem Srba na Kosovu i Metohiji,  ocenivši da su Srbima uskraćena osnovna ljudska prava i da, zbog jednostranih poteza Prištine, dijalog o normalizaciji odnosa nazaduje već mesecima.

"Ministar Đurić je rekao da Srbija visoko ceni stav Grčke o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i da nam veoma znači podrška grčke strane po našem najvažnijem nacionalnom pitanju", navodi se u saopštenju.

Govoreći o planovima u narednom periodu, Đurić je rekao da Srbija želi da širi prijateljstva i gradi odnose poverenja sa državama EU, jer strateško opredeljenje Srbije jeste i biće punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

U tom kontekstu, Đurić je izrazio i zahvalnost Grčkoj na podršci u procesu evropske integracije.

Sagovornici su se osvrnuli i na činjenicu da Srbija i Grčka ove godine obeležavaju 145 godina diplomatskih odnosa, i zaključili da taj povod može biti dodatni podsticaj za razgovor o proširenju svih vidova saradnje između dve države.

image