Srbija i Balkan

Milatović zabrinut što Crna Gora nema ambasadora pri NATO, ne spominje što nema ni u Beogradu

Prošlo je sedam godina otkako je Crna Gora postala članica NATO-a
Milatović zabrinut što Crna Gora nema ambasadora pri NATO, ne spominje što nema ni u Beogradu© R.R./ATAImages

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je danas da zabrinjava činjenica da Crna Gora još nema ambasadora pri NATO, na čemu je, kako kaže, insistirao pre više meseci tokom spoljnopolitičkih konsultacija sa predstavnicima vlade.

"Danas kada obeležavamo sedmu godišnjicu pristupanja Crne Gore NATO, ukazujem na značaj našeg članstva u ovom savezu, posebno u vremenima kompleksnih izazova sa kojima se Evropa i svet danas suočavaju", naveo je Milatović.

Dodao je da je članstvo Crne Gore u NATO, postignuto 2017. godine, jedna od najvažnijih odluka u novijoj crnogorskoj istoriji i signal je, kako je naveo, čvrste opredeljenosti zemlje za očuvanjem demokratskih vrednosti, mira, i ekonomskog prosperiteta.

Ističe da NATO Crnoj Gori obezbeđuje zaštitu, predvidivost i stabilnost, u okviru kojih može nesmetano da nastavi da razvija crnogorsku demokratiju kroz jačanje vladavine prava i izgradnju građanskog društva.

"Posvećenost članstvu neophodno je demonstrirati u kontinuitetu kroz odlučno i aktivno učešće u NATO misijama, doprinoseći time kolektivnoj odbrani i spremnosti Alijanse da odgovori na sve bezbednosne izazove. Obaveza svih državnih institucija, ali i svih donosioca odluka je da svojim delovanjem daju doprinos unapređenju naše međunarodne pozicije, te naše države kao odgovorne, kredibilne i pouzdane saveznice", kazao je Milatović.

Dodaje da je važno da svi politički činioci odgovorno i inkluzivno pristupe donošenju odluka, u cilju suštinskog jačanja kredibilnosti Crne Gore.

"Smatram da je to naša obaveza, ali i osnov napretka u okviru pregovaračkog procesa sa EU, zagledajući se u punopravno članstvo kao finalni cilj kojem težimo", zaključio je Milatović, navodi se u saopštenju iz njegovog Kabineta.

Crna Gora još nije imenovala više članova svoje diplomatske mreže, a među kojima je i ambasador u Beogradu koji nije imenovan iako je Milatović po dolasku na funkciju predsednika države u poseti Beogradu rekao da će ubrzati taj proces.

image