Srbija i Balkan

Povratak na mesto zločina: Toni Bler stiže na "Kosovo"

Bivši britanski premijer ide tamo gde ga vole i gde čak i deci daju imena u njegovu čast
Povratak na mesto zločina: Toni Bler stiže na "Kosovo"Getty © David Brauchli

Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler posetiće "Kosovo", javlja "Albanijan post", pozivajući se na najavu za sednicu prištinske skupštine čija je prva tačka dnevnog reda određivanje svečanosti na kojoj će se veliki prijatelj Albanaca obratiti.

Moguće je da jedan od najvećih inspiratora NATO agresije na Srbiju i jedan od najaktivnijih zaštitnika prištinskih separatista, dolazi u južnu srpsku pokrajinu kako bi sam sebi otkrio spomenik.

Fondacija "Sećamo se Tonija Blera", naime, nedavno je najavila da će 12. juna u Uroševcu biti podignuta statua (naravno u prirodnoj veličini) britanskog premijera koji se na "Kosovu" slavi kao božanstvo.

Prilikom Blerove posete Prištini 2010. godine, tadašnje vlasti priredile su Britancu odbor za doček koji je činilo devetoro dece koja su nazvana u njegovu čast. Sada ih je, kažu statistički podaci, više od desetoro, a imena im variraju – od Toni, preko Bler, do Tonibler.

I svi su ponosni što nose ime po čoveku čije je delovanje intenziviralo etnički progon nad Srbima, i koji je zagovarao invaziju na Irak.

Ponosan je i Bler koji se u svojim memoarima hvalio da je odigrao ključnu ulogu u toj vojnoj intervenciji, priznajući da je bio u manjini kada se zalagao za vojno rešavanje kosovske krize.  On je izjavio da je agresija preduzeta jer je to tražio "narod Kosova" – da bi kasnije pojasnio da pod tim podrazumeva Albance na KiM – i da mu je glavni motiv bio "bes zbog onoga što se dešavalo na Kosovu".

I Bil Klinton, koji je bio predsednik SAD u vreme NATO bombardovanja, ima statuu u Prištini, i uživa isto idolopoklonstvo poput Blera.

image