Srbija i Balkan

Logistički problemi sprečili Kušnera da dođe na tzv. Kosovo: Otkazana poseta bivšeg zvaničnika UN

Ambasada Francuske izražava žaljenje zbog ove "prepreke" i iskreno zahvaljuje svim ličnostima koji su pristali da se sastanu sa Kušnerom tokom njegove posete, saopštili su iz francuske ambasade
Logistički problemi sprečili Kušnera da dođe na tzv. Kosovo: Otkazana poseta bivšeg zvaničnika UN© Siavosh Hosseini/NurPhoto via Getty Images

Ambasada Francuske na tzv. Kosovu, povodom očekivane posete bivšeg visokog predstavnika Ujedinjenih nacija, nekadašnjeg šefa Unmika i prvog čoveka francuske diplomatije, Bernara Kušnera, saopštila je da će do te posete "doći kasnije".

Njegova poseta bila je zakazana za danas, kako su objasnili iz francuskog predstavništva, da bi u međuvremenu bila otkazana zbog "logističkih problema".

U odgovoru, ambasada je saopštila da žali zbog ovog otkazivanja dolaska, te zahvaljuje predstavnicima privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani, Aljbinu Kurtiju i gradonačelniku Prištine, Perparimu Rami.

"Obaveštavamo vas da je poseta Kosovu, bivšeg francuskog ministra spoljnih poslova i visokog predstavnika generalnog sekretara UN na Kosovu od 1999. do 2001. godine, Bernara Kušnera, nažalost, morala biti otkazana zbog logističkih problema u vezi sa putovanjem Kušnera", saopšteno je iz ambasade u Prištine.

Dodali su da će poseta biti organizovana naknadno.

"Ambasada Francuske izražava žaljenje zbog ove prepreke i iskreno se zahvaljuje predsedniku, premijeru, skupštini Kosova, gradonačelniku Prištine, kupštini opštine i svim ličnostima koji su pristali da se sastanu sa Kušnerom tokom njegove posete", navodi se u saopštenju.

Kušner je jedan od bivših međunarodnih zvaničnika, među kojima su Vesli Klark i Vilijam Voker, koji je trebalo da svedoči u korist bivšeg predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija. Protiv Tačija se u Specijalnom sudu vodi postupak po optužnici za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.

Kušner je kao bivši šef civilne misije UN na tzv. Kosovu odlikovan Medaljom majke Tereze, namenjenoj osobama koje su se istakle u "humanitarnim aktivnostima".

A neke od Kušnerovih "humanitarnih aktivnosti" su, inače, dobro poznate Srbima. Podsetimo se one kada je na pitanje novinara kakav je njegov stav o slučaju "Žuta kuća", gde su prema tvrdnjama svedoka na severu Albanije otetim Srbima vađeni organi, Kušner odgovorio kontrapitanjem:"Šta je to Žuta kuća?"

image