Srbija i Balkan

Đurić sa Šalenbergom: Zabrinjavajući položaj Srba na Kosovu i Metohiji

Šef srpske diplomatije je rekao da je podrška Austrije od velikog značaja za Srbiju
Đurić sa Šalenbergom: Zabrinjavajući položaj Srba na Kosovu i Metohiji© Министарство спољних послова Србије

Šef srpske diplomatije Marko Đurić je ministra inostranih i evropskih poslova Austrije Aleksandra Šalenberga upoznao sa trenutnim stanjem u dijalogu Beograda i Prištine, kao i zabrinjavajućim položajem Srba na Kosovu i Metohiji. Đurić je istakao da su jednostranim aktima Prištine Srbi konstantno izloženi pritiscima, prinudama i nepodnošljivim životnim uslovima.

On je u telefonskom razgovoru sa austrijskim kolegom ukazao da Srbija pridaje veliku važnost daljem razvoju svestranih odnosa sa Austrijom, koju smatramo jednim od naših najsnažnijih partnera u okviru Evropske unije i podvukao spremnost srpske strane na produbljivanje političkog dijaloga na svim nivoima i nastavak unapređenja bilateralne saradnje, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Šef srpske diplomatije je u razgovoru naglasio i da je podrška Austrije, kao države koja se smatra jednim od predvodnika po pitanju zalaganja za temu proširenja u okviru EU, za Srbiju kao zemlju kandidata od velikog značaja u našoj evropskoj perspektivi.

U tom kontekstu, Đurić je izdvojio Grupu "Prijatelji Zapadnog Balkana", osnovanu na austrijsku inicijativu, u kojoj se okupljaju države članice koje se zalažu za brži proces pristupanja našeg regiona Evropskoj uniji.

Imajući u vidu sastanak šefova diplomatija Zapadnog Balkana sa ministrima spoljnih poslova ove grupe kasnije ovog meseca, čiji je Austrija domaćin, ministar Đurić je zahvalio je Šalenbergu na pozivu za učešće i izrazio očekivanje da će, tokom predstojećeg susreta, imati priliku za zajedničko razmatranje perspektiva proširenja saradnje u svim oblastima od interesa za naše zemlje i građane.

image