Srbija i Balkan

Vulin: Za Srbe sama sila, ipak, nije dovoljna

Potpredsednik Vlade Srbije je poručio američkoj ambasadi u BiH da bi bolje bilo da su prećutali Svesrpski sabor, a još bolje da nisu ulazili u polemiku sa Vučićem
Vulin: Za Srbe sama sila, ipak, nije dovoljna© R.Z./ATAImages

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin je izjavio, da je američka ambasada u Sarajevu htela da uči od Srba, znala bi za poslovicu: "Klela je majka sina, ne što se kockao, već što se vadio."

Vulin je naglasio da bi bolje bilo da su prećutali Svesrpski sabor, a "još bolje da nisu ulazili u polemiku sa Vučićem".

On je istakao da je srpski predsednik ambasadi SAD u BiH dao "figuru prednosti" upozorivši ih da ne pokušavaju da koriste sporazum o sukcesiji kao opravdanje za otimanje imovine Republici Srpskoj, i ukazao da su oni uradili baš to jer, kako je naveo Vulin, "kao i uvek kada nemaju argumente posežu za silom".

"Gospodo iz ambasade SAD, govor gospodina O'Brajana nije izvor prava i ne izaziva nikakve pravne posledice. Govor O' Brajana nije stariji od ustava BiH, a posebno ne od Dejtonskog sporazuma. Sledeći put kada hoćete da govorite o Srbiji i da polemišete sa Aleksandrom Vučićem bolje se pripremite. Za Srbe sama sila, ipak, nije dovoljna", poručio je Vulin koji se nalazi u poseti Moskvi.

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini prethodno je saopštila da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski mirovni sporazum i državne institucije BiH, i da RS nije država, već da može postojati samo unutar BiH.

Iz američke ambasade su se pozvali na govor pomoćnika državnog sekretara O'Brajena iz februara 2024. godine u kojem je istakao da je BiH Dejtonom zadržala ulogu u međunarodnim organizacijama i sporazumima.

image