Srbija i Balkan

Abazović saslušan u slučaju ubistva Duška Jovanovića

Novinar i nekadašnji poslanik Duško Jovanović ubijen je 27. maja 2004. godine
Abazović saslušan u slučaju ubistva Duška Jovanovića© R.R./ATAImage

Bivši premijer Crne Gore Dritan Abazović ispričao je u tužilaštvu sve što zna o ubistvu novinara Duška Jovanovića, navodeći šta je kroz operativne informacije dobijao kao koordinator bezbednosnih službi.

On je ukazao na to da su se stalno provlačila dva imena – Zoran Lazović i Duško Golubović, zbog čega je javno insistirao da se u istrazi ubistva Jovanovića hitno sasluša Lazović.

Abazović je pohvalio tužiteljku koja je preuzela taj slučaj, navodeći da prepoznaje njenu volju da proces dovede do kraja.

"Nije bilo moje da proveravam te informacije, već da ih prosledim nadležnima što sam i činio, tražeći od njih da se konačno, nakon dve decenije ćutanja i prikrivanja, taj zločin rasvetli", kazao je Abazović za "Vijesti".

Objasnio je i da je sa tužiteljkom podelio informaciju o pismu jednog zatvorenika koje je dobio u proleće 2021. godine, a koji je tražio razgovor s njim "da bi mi dao informacije korisne za taj slučaj".

"Nakon razgovora, o tome sam obavestio Viši sud i Više državno tužilaštvo, ali oni su tada više odmogli, nego pomogli. Tužiteljki sam jasno rekao čijom greškom nije iskorišćena ponuda koju je država dobila, iako je već tada ubistvo Jovanovića moglo biti rasvetljeno. Mislim da je ta prilika uništena zbog duboke države. Verujem da će postupajuća tužiteljka učiniti sve da dobije potpune informacije. Naglašavam da ne očekujem da Lazović sarađuje sa tužilaštvom, ali je veoma značajno saslušati ga u tom predmetu", rekao je lider Građanskog pokreta URA.

Abazović je pre nekoliko dana pozvao je vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića da izda obavezujuće uputstvo kako bi se u istrazi ubistva novinara saslušao dugogodišnji tajni agent Zoran Lazović.

"Operativne informacije i ranije su govorile da bi Zoran Lazović i još neke osobe iz tadašnje službe bezbednosti mogle dati veoma značajne odgovore na pitanje ko je ubio Duška Jovanovića", rekao je Abazović tada.

Novinar i nekadašnji poslanik Duško Jovanović ubijen je 27. maja 2004. godine – hicima iz automatskog oružja pokošen je kada je izašao iz redakcije dnevnog lista čiji je bio vlasnik.

image