Srbija i Balkan

"Kosovo" slavi dan NATO okupacije: Britanski "čelendžeri", američki "apači" i spomenik Toniju Bleru

"Albanijan post" ističe da je reč o "danu mira", kada je "poslednja čizma jugoslovenskih vojnika napustila Kosovo"
"Kosovo" slavi dan NATO okupacije: Britanski "čelendžeri", američki "apači" i spomenik Toniju Bleru© Ferdi Limani/Getty Images

Povodom 25 godina od kraja bombardovanja Jugoslavije, Priština danas organizuje proslavu jubileja nazvavši ga "oslobođenjem Kosova", kako piše "Albanijan post", dan kada su britanski tenkovi "čelendžer" na kopnu i američki "apači" na nebu, u sastavu NATO mirovnih trupa, krenuli u pohod na "Kosovo".

Za ovu godišnjicu planirano je nekoliko svečanosti, uključujući defile tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga i policije na centralnom trgu u Prištini, u okviru kojeg će biti izloženo različito oružje, oprema i sistemi.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani sastaće se sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem, dok će u skupštini tzv. Kosova biti održana svečana sednica povodom, kako navode, "dana oslobođenja".

U  Uroševcu će biti otkrivena statua tadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera, koji je za kosovske Albance "jedan je od heroja kosovskog rata i natovskog bombardovanja Srbije", navodi list.

"Albanijan post" ističe da, iako se obeležava 25. godišnjica tzv. "oslobođenja", ovaj dan nije zvanični praznik na "Kosovu", već se obeležava kao dan sećanja, uz opasku da je reč o "danu mira" kada je "poslednja čizma jugoslovenskih vojnika napustila Kosovo".

image