Srbija i Balkan

NATO pre 25 godina počinio ratni zločin, ali nije ubio istinu

Iz Organizacije starešina VRS su istakli da će i sila Alijanse, kao i svaka druga sila, imati svoj kraj, a zločinci, izvršioci i nalogodavci, sasvim sigurno će odgovarati, na ovom ili na onom svetu
NATO pre 25 godina počinio ratni zločin, ali nije ubio istinuGetty © Pool Interagences/Gamma-Rapho

Organizacija starešina Vojske Republike Srpske saopštila je da je NATO bombardujući zgradu RTS-a na današnji dan 1999. godine, kada je stradalo 16 ljudi, počinio ratni zločin za koji niko nije odgovarao, ali nisu uspeli da ubiju istinu.

Vojne starešine su podsetile da je u noću između 22. i 23. aprila 1999. godine u 2.06 časova, Alijansa bombardovala zgradu RTS-a i ubila 16 civila, a najmanje još toliko ranila.

"Ovo je prvi slučaj u istoriji sramnog delovanja NATO-a da su jedna medijska kuća i civili koji su u njoj radili proglašeni za legitimni vojni cilj", istaknuto je u saopštenju Organizacije starešina VRS.

U saopštenju se navodi da su stradali samo zato što su odgovorno i profesionalno radili svoj posao, odnosno, kako je to tada rekao nekadašnji britanski premijer Toni Bler, "zato što su emitovali snimke stradanja civila, koje su preuzimali i zapadni mediji, što je slabilo podršku ratu u okviru NATO alijanse".

"Iako su znali šta gađaju i da se u zgradi RTS-a nalaze isključivo civili, to ih nije sprečilo da izvedu taj zločinački napad, nenajavljeno, sa potpunim umišljajem i ciljem da se spreči da istina o NATO bombardovanju izađe na svetlo dana. Bombardovanje civila bez najave pravdali su rizikom po živote pilota zločinaca", podsećaju starešine VRS.

Takođe, napominju da razorne bombe sa osiromašenim uranijom nisu uspele ubiti istinu, jer su preživeli uspeli poslati slike stradanja srpskih civila i u ovom, ali, i u brojnim drugim slučajevima.

"Uz pogibiju nedužnih civila, na najsvirepiji način ubijen je i moral, pravda, pravo i pravila, ljudsko dostojanstvo i sloboda govora, ali, na svu sreću nije ubijena istina", navedeno je u saopštenju.

Iz Organizacije starešina su istakli da će i sila Alijanse, kao i svaka druga sila, imati svoj kraj, a zločinci, izvršioci i nalogodavci, sasvim sigurno će odgovarati, na ovom ili na onom svetu.

Kod spomenika "Zašto?" u Tašmajdanskom parku održan je pomen za 16 radnika Radio-televizije Srbije ubijenih na današnji dan 1999. godine kada je NATO gađao zgradu RTS-a u centru Beograda, proglasivši ovu medijsku kuću za legitimnu metu. Pošta ubijeni radnicima RTS-a odata je noćas u 2.06 časova.

image
VV inauguration
banner