Srbija i Balkan

Premijer Srpske: Imovina pripada entitetima, ambasada SAD nek se ne meša

"Nemojte ni pokušavati da imovinu sa entiteta prenosite ili pokušavate preneti na zajedničke institucije. To vam neće poći za rukom", upozorio je Višković
Premijer Srpske: Imovina pripada entitetima, ambasada SAD nek se ne meša© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Ambasadori nemaju pravo da se mešaju u unutrašnje stvari jedne države, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze, izjavio je premijer Republike Srpske Radovan Višković za RTRS.

"Videli ste obrazloženje, izjavu ili stav američke Ambasade iz Sarajeva koja ne uvažava Ustav zemlje u kojoj se nalazi. Ambasada, bez obzira koliko moćne zemlje sveta, ne može se ponašati na takav način u jednoj suverenoj zemlji", naglasio je Višković.

Premijer Srpske je rekao da je "očito da je BiH protektorat".

"Više je nego jasno da oni smatraju da BiH nije suverena. Iako se uvek u nekim izjavama pozivaju upravo na suverenost, oni sami ruše tu suverenost. Ako je to suverena zemlja, oni ne mogu davati takve izjave koje su u suprotnosti sa Ustavom ove zemlje", rekao je Višković.

Višković je podsetio da je "u Ustavu ove zemlje jasno definisano da imovina pripada entitetima, nikako zajedničkim institucijama".

"A onda se ambasador drzne da nama kaže: ′Znate, imaju sudske presude i O‘Brajan kad je boravio u BiH, on je to rekao.′ Ne zanima me šta je rekao O‘Brajan. Nisam ni slušao, niti me zanima. Ja poštujem Ustav ove zemlje, a u Ustavu ove zemlje imovina pripada entitetima i tako će i ostati. Uvažavam Ameriku kao najmoćniju zemlju na svetu, ali ne mogu da uvažim suvisla obrazloženja ili izjave, pa makar se zvao i ambasador SAD", istakao je Višković.

Takođe, napomenuo je da "vređa inteligenciju, zdrav razum u smislu da vam neko kaže da je neka sudska presuda, koja je donesena pod uticajem, koja je politički donesena, koja je donesena od strane stranih sudija, iznad Ustava ove zemlje".

"Izvinite, nije, ne može i neće biti. Nemojte to raditi prema građanima i narodima koji žive na ovim prostorima. To je šteta i Bošnjacima, i Hrvatima i Srbima. Jedini napredak, jedini pravi put razvoja ove zemlje i naroda koji ovde žive je da suvereno donose odluke izabrani zvaničnici, predstavnici sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH, a da je krajnje vreme da se svim ovim, ja sam ih prozvao šaptačima, zahvalimo na njihovom šaptanju, na njihovom savetovanju i da kažemo: ′Znate, mi smo dovoljno odrasli, dovoljno inteligentni i dovoljno školovani da znamo šta nam je bolje, najbolje činiti u interesu građana koje predstavljamo′", poručio je Višković.

Višković je Marfiju poručio da "bez obzira iz koje zemlje dolazite, nemate pravo da se mešate u unutrašnje stvari jedne zemlje".

"Nemojte ni pokušavati da imovinu sa entiteta prenosite ili pokušavate preneti na zajedničke institucije. To vam neće poći za rukom, šta god to značilo", zaključio je Višković. 

image