Srbija i Balkan

Nasilje u školama se ne smanjuje: Učenik šestog razreda odgurnuo i opsovao nastavnicu

Iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije povodom napada je saopšteno da je neophodna mera momentalne suspenzije iz nastave kako bi došlo do normalizacije nastavnog procesa
Nasilje u školama se ne smanjuje: Učenik šestog razreda odgurnuo i opsovao nastavnicu© svasapelagic.nasaskola.rs

Učenik šestog razreda Osnovne škole "Vasa Pelagić" u Beogradu juče je fizički nasrnuo na nastavnicu muzičkog vaspitanja.

Direktorka škole Biljana Vujić za N1 je danas rekla da su preduzeti su svi koraci u okviru važećih propisa i da je u toku utvrđivanje svih činjenica i okolnosti u vezi sa napadom na nastavnicu.

"Škola je odmah postupila po utvrđenim procedurama, u skladu sa Protokolom o postupanju u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje i događaj prijavila nadležnim institucijama", rekla je ona.

Prema njenim rečima, u školi je održan sastanak Tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja i zanemarivanja.

Nastavnica A.S. ranije je ispričala da je u pitanju učenik koji je već pod nekom vrstom nadzora i da nema primerno vladanje.

"Uputila sam ga kod razrednog starešine jer je na času pušio elektronsku cigaretu i sa njim je otišao kod zamenika direktora, koji je bio u školi u popodnevnoj smeni. Učenik se vratio posle desetak minuta i nastavio da se šeta po učionici, a kada sam ga opomenula da ne sme da se šeta na času, prišao mi je i uz reči 'marš tamo, ko te šta pita' i uz psovke me odgurnuo. Mogao je i neko dete da zakači i ko bi bio kriv? Ja, jer se sve desilo na mom času", ispričala je ona za "Danas" i postavila pitanje da li treba da napusti prosvetu.

Iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije povodom napada je saopšteno da ovakvi incidenti pokazuju da se nasilje u školama ne smanjuje.

"Poboljšanja u pogledu bezbednosti nastavnika nema, i da je mera trenutne suspenzije iz nastave neophodna za normalizaciju nastavnog procesa koji je već dugo talac nasilnih pojedinaca", navodi sindikat u saopštenju.

image