Srbija i Balkan

Đukić Dejanović o prebijanju profesora u Bačkoj Palanci: Dečak je kao tempirana bomba

Nastavnik iz Bačke Palanke, koji je 26 godina svog profesionalnog života proveo u prosveti nikako nije zaslužio ovu vrstu degradacije, ocenila je ministarka
Đukić Dejanović o prebijanju profesora u Bačkoj Palanci: Dečak je kao tempirana bomba© ТШ "9.мај"/Youtube

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je poražavajuće što je profesora u Bačkoj Palanci na času pretukao učenik, a iz Sindikata obrazovanja Srbije pitaju kako je škola od "hrama znanja i vaspitanja" postala nesigurno mesto za rad i zašto je postalo upitno da li će se prosvetni radnici živi i zdravi vratiti kući sa posla.

Ministarka Đukić Dejanović je za televiziju Prva kazala da nastavnik iz Bačke Palanke, koji je 26 godina svog profesionalnog života proveo u prosveti, koji ima petoro unučadi i koji se pripremao psihološki i kompletno zakonski za penziju, nikako nije zaslužio ovu vrstu degradacije.

"Poražavajuće je ovo što se dogodilo i zapravo kad govorimo o pravim autoritetima, o sistemu vrednosti, pre svega u generaciji mladih ljudi, adolescenata, onda svi moramo sebe da pitamo šta ja mogu da uradim da se neke stvari izmene", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je naglasila da osuđuje ponašanje "čoveka" koji ima 16 godina koji je pretukao profesora, dodajući da je on u kategoriji deteta sve do 18 godina.

"Ovaj dečak je očigledno kao tempirana bomba došao planirano u to odeljenje. Taj njegov postupak je prilično osmišljeno ponašanje. Da on uđe u razred, da prosto planira izazivanje nekog incidenta i na kraju da do tog incidenta dođe, to je već nešto što sigurno svi vrlo osuđujemo, međutim moramo da se zapitamo i kakva je bila reakcija ona istinska svih ostalih učenika", kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, ono što je pozitivno u celoj priči jeste to što su ostala deca prišla da pomognu svom profesoru, ukazala mu prvu pomoć.

"Jedino je pozitivno da su deca bila ta koja su prosto bila na strani onog koji ih uči, koji im šalje vaspitne i obrazovne poruke i ko nikako nije zaslužio da na taj način u učionici doživi ovo što je doživeo", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je naglasila i da mere prevencije nasilja moraju malo da se konkretizuju i da se iz takvih neprijatnih lekcija izvuku određene pouke.

Iz Sindikata obrazovanja Srbije konstatovali su da smo posle svih događaja iz maja 2023. godine, nakon Trstenika, nakon izmena Pravilnika, Protokola, ZOSOV-a, opet u situaciji da apelujemo da prosvetni radnici ne smeju biti ničija meta.

"Ako imamo zakone zašto ih ne primenjujemo? Ako smo tražili status zaštićenih lica, zašto strahujemo opet od neke sledeće objave sa mnogo težim posledicama", pitaju se prosvetni sindikalci.

Incident se dogodio na času 8. maja, kada je maloletni M.B. (16), inače bivši đak škole, fizički napao i teško povredio nastavnika S.Z. praktične nastave u bačkopalanačkoj Tehničkoj školi "9. maj".

Maloletnom srednjoškolcu iz Bačke Palanke sudija za maloletnike Višeg suda u Novom Sadu, 10. maja je odredio pritvor do 30 dana, a sumnjiči se za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

image