Srbija i Balkan

Godišnjica masovnog ubistva u "Ribnikaru": Komemorativni dan posvećen žrtvama

Građani će moći da polože cveće, zapale sveće i upišu se u knjige sećanja na žrtve masakra - Bojanu Asović (11), Anu Božović (11), Katarinu Martinović (12), Maru Anđelković (13), Emu Kobiljski (13), Sofiju Negić (13), Andriju Čikić (14), Adrianu Dukić (14), Angelinu Aćimović (14) i čuvara škole Dragana Vlahovića (53)
Godišnjica masovnog ubistva u "Ribnikaru": Komemorativni dan posvećen žrtvama© Srdjan Stevanovic/Getty Images

Prva godišnjica masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" biće obeležena u petak, 3. maja 2024. u Beogradu, programom pod nazivom "Buđenje", navodi se u saopštenju užeg veća Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra.

Na komemorativni dan biće organizovano više događaja posvećenih sećanju na Bojanu, Anu, Katarinu, Maru, Emu, Sofiju, Andriju, Adrianu, Angelinu i Dragana.

Ožalošćene porodice, đaci i građani moći će da prisustvuju prostorno-likovnoj instalaciji koja omogućava dostojanstveno odavanje pošte žrtvama na mestu zločina, forumu koji je poziv građanima na zajedničko kritičko promišljanje uzroka i posledica masovnog ubistva i završni muzičko-scenski program, kao izraz kolektivne tuge i početak izgradnje odnosa poverenja i povezanosti među građanima Srbije.

Program će se odvijati po sledećem rasporedu:

  • U 8.40, u ulici Kralja Milutina 10, gde je izvršeno masovno ubistvo, okupiće se porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani koji imaju potrebu da iskažu solidarnost i empatiju.
  • U 8.41, 3. maja 2024. godine, mediji u Srbiji će prekidom programa obeležiti minut ćutanja, kao i 4. maja 2024, u 22.32, kao sećanje na žrtve iz Malog Orašja i Dubone.
  • U periodu od 09.00 do 19.00, u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu, biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i ku-ar kodovi koji će omogućiti građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.
  • Od 09.00 do 19.00 na za ovu priliku postavljenim ekranima u Tašmajdanskom parku biće prikazivan video-kolaž sećanja na Bojanu, Anu, Katarinu, Maru, Emu, Sofiju, Andriju, Adrianu, Angelinu i Dragana.
  • U 20.00 će u Tašmajdanskom parku početi završni muzičko-scenski program uz direktan televizijski prenos u realizaciji Radio-televizije Srbije, kako bi se građani udružili u zajedničkom sećanju i tugovanju i poslali poruke empatije i solidarnosti.

Program komemoracije nastao je u saradnji užeg veća Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva 3. maja 2023. u Beogradu i porodica žrtava, a uz podršku predstavnika Vlade Republike Srbije i Grada Beograda koji su objedinjeni u Radnoj grupi za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Prostorno-likovna instalacija u Ulici kralja Milutina 10 će, kao simbol zajedničkog sećanja, ostati u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra. Građani će moći da polože cveće, zapale sveće i upišu se u knjige sećanja.

Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu zahvaljuje mnogobrojnim umetnicima i profesionalnim radnicima koji posvećeno učestvuju u realizaciji programa obeležavanja prve godišnjice masakra.

Podsetimo, u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 3. maja 2023. ubijeni su: Bojana Asović (11), Ana Božović (11), Katarina Martinović (12), Mara Anđelković (13), Ema Kobiljski (13), Sofija Negić (13), Andrija Čikić (14), Adriana Dukić (14), Angelina Aćimović (14) i Dragan Vlahović (53). Ranjeno je šest osoba.

Dan kasnije, 4. maja 2023. godine, u Duboni i Malom Orašju, ubijeni su: Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (17), Kristina (18) i Milan Panić (22), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21), Dalibor Todorović (24) i Petar Mitrović (25). Ranjeno je 12 osoba.

REM pozvao medije da prekinu program

Savet Regulatornog tela za elektronske medije pozvao je danas pružaoce medijskih usluga da 3. maja u 8 sati i 41 minut i 4. maja u 22 sati i 32 minuta, u vreme kada su se prošle godine dogodile tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u Duboni i Orašju, zatamne ekrane, odnosno obustave program u trajanju od jednog minuta, uz tekst na ekranu: "3. i 4. maj 2023. Pamtimo."

Savet REM-a navodi da pruža punu podršku predlogu Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnih ubistava, u programima televizijskih i radijskih pružalaca medijskih usluga, sa ciljem očuvanja i negovanja sećanja, da kao društvo osvestimo veličinu tragedije koja nam se dogodila.

image
VV inauguration
banner