Srbija i Balkan

Zaposleni u školama traže status zaštićenog lica: Sutra prekid nastave zbog nasilja nad profesorima

Četiri reprezentativna sindikata traže da se u Krivični zakon i član 336V unesu izmene tako da svi zaposleni u obrazovanju dobiju status zaštićenih lica
Zaposleni u školama traže status zaštićenog lica: Sutra prekid nastave zbog nasilja nad profesorimawww.globallookpress.com © Sasa Dordevic/Anadolu Agency via Getty Images

Dva slučaja nasilja učenika nad profesorima za manje od nedelju dana u srednjim školama - u beogradskoj Trećoj gimnaziji i Tehničkoj školi "9. maj" u Bačkoj Palanci - dovela su do najave prosvetara da će obustaviti nastavu na teritoriji cele Srbije.

Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije kaže za RT Balkan da su pojedine škole najavile štrajk upozorenja, a da će većina prekinuti rad, dok će četiri reprezentativna sindikata sutra u 14 sati imati sastanak sa resornom ministarkom Slavicom Đukić Dejanović u zgradi Vlade.

"Videćemo sa ministarkom prosvete da se u Krivični zakon i član 336v unesu izmene tako da svi zaposleni u obrazovanju dobiju status zaštićenih lica. To bi se odnosilo i na tetkice, domare, profesore na fakultetu, radnike u računovodstvu. Ova promena zakona bi donela i veliku odgovornost za nastavno osoblje, a prema njemu bi svi stariji maloletnici krivično odgovarali i išli bi u zatvor za napad na zaposlenog u obrazovno-vaspitnoj ustanovi", navodi ona i kaže da sve mora lepo da se definiše.

Ilićeva kaže da su advokati dobili sličan status i da je sada definitivno trenutak za promenu zakonskih regulativa i kada su u pitanju prosvetni radnici.

"Ovo ne sme da se dešava u školama, jer jako loše utiče na atmosferu", ponovila je ona i uputila apel jer tvrdi da je poražavajuće za ceo sistem obrazovanja da nastavnici i profesori počnu da se plaše da ulaze u učionice, da strahuju od dece i roditelja.

"Ceo sistem mora da se restartuje", poručila je predstavnica sindikata. 

Psiholog Biljana Lajović, koja se 20 godina u okviru sistema bavi zaštitom od nasilja i koja je započela projekat "Škole bez nasilja", za RT Balkan kaže da ne zna da li je nasilje sve rasprostranjenije ili se samo više zna i spremniji smo da pričamo o njemu, a ne da guramo stvari pod tepih.

Kada je u pitanju incident koji se odigrao sinoć na fudbalskom meču u okviru sportskog humanitarnog događaja "Gimnazijada" u SC Vračar, kada su se potukla dva učenika, najverovatnije Treće i Desete beogradske gimnazije, a "deblji kraj" je izvukao profesor koji ih je razdvajao i tom prilikom je udaren u glavu, naša sagovornica objašnjava da škola ima nadležnosti da preduzme određene korake u skladu sa Pravilnikom o postupanju u slučajevima nasilja.

"Pravilnik jasno kaže da škola nasilje odmah prijavljuje policiji i Javnom tužilaštvu i pokreće vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika, a potom postupa u skladu sa tim", objašnjava Biljana Lajović.

Naglašava da u srednjim školama postoji mogućnost da se učenik isključi iz škole.

"Mislim da škole moraju da preduzimaju i vaspitne i disciplinske mere po propisima, onako kako je napisano u pravilnicima. Mene više brine što se ne bavimo analizom šta se desilo, ne da bismo opravdali postupak, jer on nema opravdanja, to je za osudu bez presedana, već da bismo se pozabavili problematikom šta je dovelo do toga da se dođe u takvu situaciju i zašto se ona ponavlja. Kad se nasilje već desi, a mi reagujemo, tada smo već zakasnili", navodi Lajović.

Ona dodaje da joj teško pada činjenica da kod nas nema prevencije.

"Nismo najbolje naučili lekciju. Odrasli se ponašaju kako žele, ne poštuju propise i pravila, nema domaćeg vaspitanja. Od koga će deca naučiti nešto, ako se mi odrasli ne ponašamo kako bi trebalo? Loš smo primer, u društvu su svima popustile kočnice", njen je zaključak.

Da je zaista tako, najbolje se videlo iz primera u Trsteniku, kada su trojica učenika izmakla stolicu nastavnici engleskog M.S, podsmevali joj se i maltretirali je, sve to su snimali, a potom postavili na društvene mreže. Ona je sa post-traumatskog stresa poslata na bolovanje, a dvojica od trojice izgrednika vraćeni su na nastavu.

Pitanje koje se nameće je - da smo tada odreagovali pametnije, da li bi škole bile sigurnija mesta za učenje i rad sa nultom tolerancijom na nasilje.

Iz Ministarstva prosvete su saopštili da će povodom poslednjeg slučaja postupati Gradska prosvetna inspekcija, a da oni prate postupanje škola i da im pružaju podršku.

image