Srbija i Balkan

"Fajnenšel tajms": Srbija daje "zeleno svetlo" za kopanje litijuma u dolini Jadra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je dobio "nove garancije" od "Rio Tinta", kao i da će se EU pobrinuti da svi ekološki uslovi u dolini Jadra biti ispunjeni
"Fajnenšel tajms": Srbija daje "zeleno svetlo" za kopanje litijuma u dolini JadraGetty © Jakub Porzycki/NurPhoto

Srbija se sprema da "Rio Tintu" da "zeleno svetlo" za otvaranje jednog najvećih rudnika litijuma u Evropi, koji bi mogao da da značajan podsticaj evropskom industriji električnih automobila, piše "Fajnenšel tajms".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za taj britanski list rekao da je dobio "nove garancije" od te kompanije, kao i da će se EU pobrinuti da svi ekološki uslovi u dolini Jadra biti ispunjeni.

Vučić je kazao i da veruje da će od lidera država članica EU dobiti garancije da će u Srbiju doći još investitora, pre svega u sektorima proizvodnje baterija i električnih vozila.

Predsednik Srbije je rekao da, dokle god njegovi zahtevi u vezi sa "celim lancem vrednosti i savršenom zaštitom životne sredine" budu ispunjeni, očekuje da će poslovni i politički lideri doći u Beograd sledećeg meseca na zvaničnu objavu projekta.

"Ukoliko sve bude teklo po planu, rudnik bi mogao da bude otvoren do 2028. godine", rekao je on, dodajući da bi on trebalo da proizvodi oko 58.000 tona litijuma godišnje – što je dovoljno da pokrije 17 odsto proizvodnje električnih automobila u Evropi, odnosno oko 1,1 miliona automobila godišnje.

On je dodao da "stvarno veruje da bi ovo moglo da da predstavlja prelomni momenat za Srbiju i region".

U tekstu "Fajnenšel tajmsa" se navodi da je Srbija prekinula saradnju sa "Rio Tintom" počekom 2022. godine, nakon serije protesta ekoloških grupa.

Vučić je rekao da su "pojedine evropske države pokušale da opstruišu projekat 'Jadar'", kao i da su podržavale proteste protiv "Rio Tinta".

Kako navodi britanski list, Evropa praktično nema domaću proizvodnju litijuma i "Jadar" bi zadovoljavao oko 13 odsto predviđene potražnje na kontinentu do 2030. godine, prema podacima kompanije "Fastmarkets".

Dolina Jadra sadrži visokokvalitetni litijum i nalazišta rudnika su velika u poređenju sa sličnim kopovima u svetu, rekao je viši analitičar "Fastmarketsa" Martin Bejker.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je rekao da bi taj projekat mogao da poveća BDP Srbije, koji je u 2022. godinu iznosio 64 milijarde evra, za oko 10 do 12 milijardi godišnje. On je dodao da Srbija planira da zabrani izvoz litijuma, kao i da želi da izgradi "ceo lanac vrednosti".

Beograd je uvek bio za izgradnju rudnika sve dok bi on ispunjavao stroge ekološke standarde, rekao je Mali.

Njegovo otkazivanje je delimično bila "politička odluka", kako bi se izbegli nemiri uoči izbora, dodaje.

Lider pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović, koji je bio jedan od predvodnika protesta krajem 2021. godine, rekao je da neće odustati od borbe ako projekat bude ponovo aktiviran: "Organizovaćemo se kako bismo odbranili naše ekološke standarde i ustavna prava."

Izvršni direktor projekta Jadar u "Rio Tintu" Čed Blevit je rekao da je ta kompanija organizovala razgovore sa lokalnim stanovništvom kako bi dobila njihovu podršku, kao i da će analiza ekoloških posledica biti "radikalno transparentna".

image