Srbija i Balkan

Japanski ambasador: Podržavamo EU integracije Srbije kroz nove investicije

Posetio sam razne delove Srbije, gde sam uz čašicu rakije osetio toplo gostoprimstvo vaših ljudi, rekao je Akira Imamura
Japanski ambasador: Podržavamo EU integracije Srbije kroz nove investicije© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ambasador Japana Akira Imamura izjavio je danas da će japanske investicije doprineti ekonomskoj integraciji Srbije i EU, promociji daljih reformi u privatnom sektoru, ali i razvoju ljudskih resursa koji će podržati ove reforme.

Imamura je istakao da ambasada Japana želi nastavak saradnje sa Vladom Srbije kada su u pitanju nove investicije japanskih kompanija, kao i da se vrednost japanskih investicija u poslednjih pet godina znatno povećala.

"Japan je 2021. godine prvi put zauzeo deseto mesto po iznosu investicija. Poslednjih godina se ističu velike investicije u automobilskoj industriji, poput kompanija Tojo Tajers, Nidek i JFE. Japanske kompanije visoko cene tri stvari u Srbiji: velikodušnu podršku Vlade Srbije, obilje kadra sa visokim inženjerskim sposobnostima i dobrim znanjem engleskog jezika i odličan odnos cene i performansa", rekao je Imamura za "Blic".

Prema njegovim rečima, u Srbiji posluje blizu 30 japanskih kompanija.

"Mnogi ističu da vrednost japanskih investicija ne leži samo u transferu tehnologije, već i u korporativnoj etici, poslovnoj kulturi, konceptu zaštite životne sredine koji su sadržani u njihovoj ideji korporativne društvene odgovornosti. Ovakav pristup doprineće održivom razvoju Srbije", naglasio je.

Japanski ambasador dodaje da je za japanske kompanije koje posluju u inostranstvu veoma bitno i da japanski zaposleni i njihove porodice mogu bezbedno da žive u toj zemlji.

"Japansko stanovništvo zaposleno u vašoj zemlji svedoči da je Srbija bezbedna zemlja", rekao je Imamura.

Izgradnja hidroelektrane

Dodaje da Japan i Srbija dele cilj postizanja dekarbonizacije do 2050. godine, te da Japan u tom smislu podržava zelenu tranziciju naše zemlje.

"Projekat izgradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica ima veliki značaj s obzirom da će taj projekat omogućiti uvođenje obnovljive energije većih razmera i obezbediti stabilno snabdevanje električnom energijom. Japanska agencija za međunarodnu saradnju trenutno izvodi studiju izvodljivosti ovog projekta, nakon što je od Vlade Srbije dobila zahtev za kredit u jenima", kazao je Imamura.

Govoreći o prijateljstvu između dve zemlje, koje traje duže od 140 godina, japanski ambasador je podsetio na podršku Srbije kada se Japan suočio sa zemljotresom i cunamijem 2011. godine.

"Jedan čovek iz Srbije sa kojim sam razgovarao citirao mi je poslovicu: 'Prijatelj u nevolji je pravi prijatelj', govoreći kako su Japan i Srbija istinski prijatelji, sa čime se u potpunosti slažem. Veoma me raduje što su 93 žuta autobusa koje je Japan 2003. godine donirao Srbiji postali simbol prijateljstva između naše dve zemlje. GSP ih je brižno održavao tokom dvadeset godina", rekao je Imamura.

Japanski ambasador ističe da se Srbija razvila u stabilnu srednje razvijenu zemlju, a da je Beograd, kako kaže, doživeo preporod u moderan grad.

"Posetio sam razne delove Srbije, gde sam uz čašicu rakije osetio toplo gostoprimstvo vaših ljudi. Posetio sam i manastir Studenicu, gde sam stekao uvid u srednjovekovni uspon Srbije. Srbija ima tako raznolika lica. Kako sam početnik u srpskom jeziku, moje znanje ruskog zaista ume da se pokaže korisnim. Istovremeno, mogu da kažem i da između Japanaca i Srba postoje sličnosti koje prevazilaze razlike u jeziku", rekao je.

Kako navodi, broj stranih posetilaca u Japanu u martu 2024. godine premašio je cifru od tri miliona, odnosno rekord od pre pandemije koronavirusa.

"Sa srpskim pasošem možete da boravite u Japanu do 90 dana bez vize u cilju turističke posete. Voleo bih da više ljudi iz Srbije doživi čari Japana svojim očima. Svetska izložba (Ekspo) biće održana u Japanu, tačnije u Osaki od aprila do oktobra 2025. godine. Srbija će takođe imati svoj paviljon. Prodaja karata je već počela, te vam želim da u vaše planove za iduću godinu dodate i Osaka/Kansai Ekspo", poručio je japanski ambasador.

image