Srbija i Balkan

Milivojević: Za Beograd prioritet Briselski sporazum, za Kurtija Ohridski

Ciljevi Evropske unije i Vašingtona se podudaraju sa ciljevima Prištine, ocenio je bivši diplomata
Milivojević: Za Beograd prioritet Briselski sporazum, za Kurtija Ohridski© TANJUG/ TANJA VALIC/

Bivši diplomata Zoran Milivojević rekao je da je ohrabrujuće što će se dijalog Beograda i Prištine, prvi put od 14. septembra, održati na najvišem nivou, i ocenio da je za za Beograd prioritet implementacija Briselskog sporazuma, dok će Priština insistirati na Ohridskom sporazumu.

"Za nas je Zajednica srpskih opština prethodno pitanje, to je obaveza iz 2013. i 2015. Dakle i tek kada se Briselski sporazum u potpunosti realizuje, onda možemo razgovarati o nastavku normalizacije u drugim pitanjima. Za prištinsku stranu, za Kurtija je prioritet Ohridski sporazum i on povezuje Zajednicu srpskih opština sa priznanjem", rekao je Milivojević za RTS.

Milivojević objašnjava i da Priština želi da se prihvatanjem Ohridskog sporazuma Srbija odrekne crvenih linija i defakto prizna "Kosovo".

"Onda bi se Zajednica srpskih opština tretirala kao unutrašnje pitanje države Kosova u sklopu Ohridskog sporazuma i normalizacije u saglasnosti sa tim", ukazao je Milivojević.

Bivši diplomata ne očekuje da će doći do promene u stavu Prištine dok se ne promeni vlast, ali i ističe da Evropska unija i Vašington nemaju nameru da izvrše odlučujući pritisak, i da im se ciljevi podudaraju sa ciljevima Prištine.

Milivojević je istakao da je reč o oproštajnom susretu Žozepa Borelja, koji je važan i zato što se očekuje donošenje izveštaja koji će biti osnova za nastavak pristupnih pregovora.

On je dodao da od tog izveštaja  zavisi i učešće Srbije u razvojnom planu EU za Zapadni Balkan koji sa sobom nosi dve milijarde grantova i četiri milijarde povoljnih kredita.

"Za nas je važno, upravo zbog tog izveštaja, da se jasno stavi do znanja da nije krivica srpske strane što nema napretka u dijalogu", rekao je Milivojević.

Danas se u Briselu održava dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou, u kojem će učestvovati predsednik Aleksandar Vučić, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, kao i posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

image