Srbija i Balkan

Jedno priča, drugo radi: Kako Hil vidi odnose Srba i Amerikanaca

Kristofer Hil, prekaljeni američki diplomata, u izjavi povodom američkog Dana nezavisnosti pokušao je prikaže šta povezuje Srbiju i Ameriku
Jedno priča, drugo radi: Kako Hil vidi odnose Srba i Amerikanaca© Amir Hamzagic/ATAImages

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, povodom američkog Dana nezavisnosti,  izjavio je da Amerikanci i Srbi imaju više sličnosti nego razlika.

"Često znam da kažem da Amerikanci i Srbi imaju nešto zajedničko, a to je da ne volimo kada nam se govori šta da radimo i u tom duhu smo otkrili da dosta toga možemo da postignemo zajedno", rekao je Hil u intervjuu objavljenom u "Kuriru".

Međutim, Hil se nije setio da objasni zašto, uprkos tome što je svestan srpskog mentaliteta koji ne prihvata naređenja spolja, već godinama pokušava da naređuje Srbiji.

Hil, koji je već decenijama na Balkanu, na svaku godišnjicu NATO agresije u Srbiji izjavljuje kako bi Srbi trebalo da zaborave prošlost, kao i bombardovanje koje je 1999. sprovedeno na inicijativu Vašingtona.

"Morate da gledate unapred", često govori Hil kada se spomene tema NATO bombardovanja.

Američki ambasador takođe svakodnevno od Srbije traži da uvede sankcije Rusiji, navodeći da su mnoge male evropske države uvele sankcije i pretrpele posledice zbog toga, ali da je to ispravan potez.

"Verujem da će i Srbija to shvatiti, nikad nije kasno da se učini prava stvar", rekao je Hil svojevremeno.

Američki ambasador se često meša i u unutrašnju politiku Srbije, sugerišući kako bi trebalo da izgleda sastav Vlade Srbije.

Tako je često isticao da Sjedinjene Američke Države ne žele da vide Aleksandra Vulina na ministarskom mestu.

Nakon što je formirana aktuelna vlada, a u njoj mesto potpredsednika pripalo Vulinu, Hil se opet oglasio navodeći da je razočaran što u novoj vladi vidi Vulina, kao i Nenada Popovića.

Osim mešanja u politička dešavanja u Srbiji, Hil se često meša i u društvena. Nedavno je komentarisao zabranu održavanja festivala "Mirdita, dobar dan", navodeći da mu nije jasna odluka Ministarstva unutrašnjih poslova, iako je obrazloženo da je u pitanju skup visokog bezbednosnog rizika, posebno imajući u vidu da je tendenciozno zakazan za Vidovdan.

Ovo nije prvi put da se Hil protivio odluci MUP-a, jer se slično desilo i 2022. godine kada je zabranjena šetnja Beogradom u sklopu Europrajda, ali je Hil uprkos tome izjavio kako je "siguran da će Parada ponosa da funkcioniše".

image