Srbija i Balkan

Žitije Milana Radoičića na sceni Narodnog pozorišta, ili – kako je N1 naseo na još jednu patku?

Redakciji N1 nije bilo ništa čudno u vesti da će u nacionalnom teatru biti održana "nedelja kosovskog teatra"
Žitije Milana Radoičića na sceni Narodnog pozorišta, ili – kako je N1 naseo na još jednu patku?© Pierre Crom/Getty Images

Spomen odžaci, žitije Milana Radoičića, Svetislav Bule Goncić u ulozi  separatiste i festival "kosovskog" pozorišta u Beogradu – zvuči neverovatno, zar ne?

Novinarima televizije N1, međutim, ništa od ovog nije zvučalo ni najmanje nelogično niti neobično (što babi milo, to joj se i snilo), tako da su samo nekoliko dana nakon što je u Srbiji sprečeno održavanje festivala "Mirdita, dobar dan" koji promoviše nezavisnost takozvanog Kosova, mrtvi ladni objavili "vest" da će Narodno pozorište u Beogradu održati "nedelju kosovskog pozorišta", u periodu oko 29. novembra, bivšeg Dana republike.

Vest prepunu toliko "sočnih" momenata – da je nemoguće ne zapitati se – kako su zaboga poverovali u takvu budalaštinu? I kako profesionalni novinari N1 zamišljaju da izgleda "spomen odžak"?

"Informacija" koju je plasirao Jeton Neziraj, direktor "Kendra multimedija" iz Prištine, inače nesuđeni učesnik "Mirdita" čija je predstava trebalo i da otvori manifestaciju – novinarima portala N1 nije, dakle, bila ni najmanje neverovatna. Da li u brzini, žarkoj želji da "Kosovo" u Srbiji bude priznato makar u sferi teatra, ili zbog potpunog novinarskog neprofesionalizma, jedan od najcenjenijih "nezavisnih" i "objektivnih" medija u Srbiji potrčao je da objavi ovu vest "iz nesvesti" pre svih drugih.

I to pod romantizovanim naslovom "Tri dana Beograd će disati albanski: Iz Prištine najavljena nedelja kosovskog teatra u Narodnom pozorištu".  

Ne samo da su novinari N1 "popili" očigledno lažnu izjavu Svetislava Buleta Goncića, direktora Narodnog pozorišta, u kojoj on o "Kosovu" i Srbiji priča kao o "dve zemlje" i tvrdi da je spreman da zbog svega "snosi posledice" – već su svojim čitaocima najavili i da će nakon festivala Narodno pozorište, u znak poštovanja prema "vrednim Albancima koji su nekad čistili dimnjake po Beogradu" podići "spomen-odžak" u obliku obeliska.

Nisu detaljisali, ali pretpostavljamo da će obeležje biti podignuto odmah pored spomen-metle podignute u čast svih nekadašnjih zimbabveanskih radnika Gradske čistoće.

Ipak, šlag na torti bila je najava da će u toku manifestacije biti odigrana i predstava mladih srpskih glumaca pod nazivom "Banjska – naš bol i ponos".

"Ova predstava će biti napravljena od iskaza svedoka, arhivske građe, fotografija, snimaka sa dronova i sadržaće i odlomke iz knjige 'Dnevnik Banjske' čiji je autor Milan Radoičić", piše N1, ne trudeći se, ako ne da proveri ono što piše, bar da malo razmisli i zapita se – "šta je, bre, ovo?"

Kada je pukla bruka, i kada je postalo jasno da se medij koji pokušava da svima dokaže da ima tapiju na istinu – upecao na "patku" veličine noja, N1 je na svom portalu objavio i izvinjenje.

Zapravo, kada se pročita ono što su objavili, to pre liči na "izvinjenjce".

Medijska kuća nije preuzela odgovornost za apsolutno odsustvo dužne novinarske pažnje, zdravorazumskog razmišljanja, i širenje neistina, već je za sve okrivila albanskog pisca Jetona Neziraja.

I to je možda za N1 najtužniji momenat – priznanje da im je kosku uvalio čovek za čiji su se dolazak u Beograd zdušno zalagali, pišući salve tekstova o tome zašto bi bilo demokratski da se u glavnom gradu Srbije održi festival koji promoviše separatizam. Naravno, odmah su od njega tražili objašnjenje – nisu to uradili pre objavljivanja teksta, pa su "račun" tražili nakon što su se obrukali – zanimalo ih je samo "zašto" im je njihov stari znanac tako nešto učinio.

"Portal N1 je pokušao da stupi u kontakt sa Nezirajem kako bi objasnio zašto i s kojim ciljem je sa zvaničnog mejla poslao ovu informaciju, ali nam on ne odgovara na poruke. Izvinjavamo se čitaocima našeg portala", piše u tekstu u kome je možda najzanimljivija rečenica u kojoj N1 tvrdi da je Neziraj "tvrdnju" o tome da će festival biti održan – "poslao mnogim redakcijama". Od svih tih "mnogih" – upecali su se samo "svetionik" objektivnog novinarstva N1, uz "Novi magazin" i "Kosovo onlajn" koje je brzo reagovalo i povuklo vest.

"Građanin" Smit

Praksa takozvanih nezavisnih medija koji, ironično, sebe smatraju jedinim profesionalcima u novinarstvu, da za svoje kikseve krive druge je poprilično dobro ustanovljena. Kao što N1 sada krivi Neziraja, ni "Danas", kada se upecao na eksperta za međunarodne odnose Danijela Smita – nepostojeću "osobu", odnosno Tviter trola, nije razmišljao o tome da se zapita da li njegovi novinari rade svoj posao – već je za sve okrivio Ruse.

"Čitav slučaj 'Danijel Smit' je školski primer kako funkcioniše ruska, a preko nje i srpska propaganda", zaključila je autorka intervjua sa nepostojećim ekspertom koji joj je "iako delovao sumnjivo" dokazao svoju autentičnost priloživši intervju sa još jednom medijskom kućom koja je nasela na laž – "Al Džazirom".

Ne samo što Ivana Šundić Mihovilović nije preuzela krivicu za očigledno traljavo odrađen posao, već je profesionalnu bruku predstavila kao uspeh ne baš vešto spinujući.

"'Danijel Smit' je na kraju razotkrio srpsko-rusku propagandu. Bila je ogoljena do kosti. Portal 'Danas' je pokazao da ima kičmu da se nosi sa izazovima današnjeg trenutka, podjednako kao i naš list devedesetih. Zatvorili smo, pretpostavljamo, jedan ruski internet trol nalog, sprečili naše kolege iz regiona (juče su mediji iz regiona bili zainteresovani za Danijela Smita i njegov intervju) da nasednu na istu foru", slavodobitno je zaključila novinarka "Danasa".

Koliko je takva percepcija sopstvene greške besmislena možda je najbolje objasnila novinarka "Politike" Višnja Aranđelović u tekstu "Ko to tamo laže".

"Vladimir Vladimirovič je upravo prelistao beogradski 'Danas' i u njemu naišao na još jedan antiruski tekst Ivane Šundić Mihovilović. Istog momenta sazvao je Savet bezbednosti i od ministra vojnog Šojgua zatražio da na 'Danas' pošalje svog najboljeg tviter bota kodnog imena Danijel Smit.  Plan je sledeći: Danijel će Ivani da ponudi intervju u kojem će da kaže kako Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, da je Vučićeva vlada autoritarna i da Srbe sa Kosova koriste kao robove…", ironično je pisala Aranđelović ukazujući koliko je infantilno zvučalo "vađenje" novinarke koja nije umela da prihvati odgovornost za to što svoj posao nije uradila kako treba.

Zakon o javnom informisanju propisuje da su novinar i odgovorni urednik javnog glasila dužni da pre objavljivanja informacije o određenom događaju, pojavi ili ličnosti, sa pažnjom primerenom okolnostima, provere njenu istinitost, potpunost i poreklo.

Novinarski kodeks takođe kaže da je novinar obavezan da poslu pristupa sa dužnom profesionalnom pažnjom i da ne sme slepo da veruje izvoru informacija (makar to bio i Jeton Neziraj). Novinari, koji sve ove obaveze krše – kažu kako je za sve kriv neko drugi.

image