Srbija i Balkan

Kriza identiteta posle popisa u Albaniji: Da li su se Makedonci zbog bugarske propagande "pokrstili"

Predsednik Vlade Severne Makedonije Hristijan Mickoski je optužio prethodnu Vladu SDSM i DUI da su ostavili prostor za delovanje bugarske propagande i postavio pitanje da li će Albanija sada dobiti uslov da Bugari budu u preambuli albanskog Ustava, kao što se to traži od RSM
Kriza identiteta posle popisa u Albaniji: Da li su se Makedonci zbog bugarske propagande "pokrstili"Getty © stock photo/Westend61

Predsednik Vlade Severne Makedonije Hristijan Mickoski komentarisao je danas rezultate prošlogodišnjeg popisa u Albaniji, prema kojima je broj Makedonaca u toj zemlji prepolovljen, a broj Bugara, koji je prvi put obuhvaćen popisom je značajan.

Prema poslednjem popisu stanovništva u Albaniji iz 2023. godine, u toj zemlji živi 2.281 Makedonac. Prema istim rezultatima 7.957 se vode kao Bugari, iako je ovo prvi popis kojim je obuhvaćena bugarska manjinska zajednica u Albaniji. U svih 11 do sada sprovedenih popisa, nijedan stanovnik Albanije se nije izjasnio kao Bugarin.

Hristijan Mickoski je optužio prethodnu Vladu SDSM i DUI da su ostavili prostor za delovanje bugarske propagande i postavio pitanje da li će Albanija sada dobiti uslov da Bugari budu u preambuli albanskog Ustava, kao što se to traži od RSM.

"Mi kao država treba da vodimo računa o ponašanju sa druge strane granica, ne samo u komšiluku, već svuda u svetu. Žao mi je što se to dešava, ali krivac ima ime i prezime, a to je vlast SDSM i DUI. Bugarska vlada svojom propagandom samo koristi prazan prostor koji su su joj oni ostavili", rekao je Mickoski.

Dodao je da je obaveza Vlade RSM da vodi računa o svim svojim građanima gde god da žive, komšiluku ili svetu, uključujući i Makedonce u Albaniji. Mickoski je najavio da će ih uskoro posetiti.

"Uskoro bih voleo da ih posetim i otići ću da razgovaram sa njima. Želim da vratim poverenje, u njihove korene u njihovu makedonsku antropologiju, u makedonski jezik i sve one atribute koji dolaze sa identitetom, koje oni sa ponosom čuvaju, i ponosan sam što imamo takvu našu braću i sestre na drugoj strani granice. Mi kao država učinićemo sve da zaštitimo njih, njihove vekovne domove i njihov identitet", naveo je Mickoski odgovarajući na pitanja novinara, preneli su skopski mediji.

Ta asimilaciona politika, kako je rekao, istočnog suseda nije usmerena samo prema Makedoncima.

"Ako vidite brojke, videćete da to pogađa veliki deo ostatka građana Albanije. To je nešto što mislim da treba ozbiljnije analizirati. I sada se postavlja pitanje, pošto je u Albaniji skoro tri puta više onih koji se izjašnjavaju kao deo bugarske zajednice, da li će i Albanija dobiti zahtev da oni budu u preambuli albanskog ustava. Ili taj uslov važi samo za nas", rekao je Mickoski i dostao da bi baš voleo da vidi kakva će biti reakcija.

Jer, kako ističe, ne vidi logiku zašto bi to važilo za RSM, a ne i za Albaniju, gde im ima tri puta više.

"Tim pitanjima treba pristupiti veoma pažljivo", rekao je makedonski premijer.

MIP Makedonije proteklog vikenda je reagujući na rezultate popisa saopštio da oni ne odražavaju na adekvatan način broj etničkih Makedonaca u Albaniji.

Ministarstvo je pozvalo ambasadora Danča Markovskog na hitne konsultacije kako bi se razjasnili nedostaci i nedoslednosti u ovom procesu.

Udruženja makedonske manjinske zajednice u Albaniji su takođe reagovala zahtevom da se popis stanovništva ponovi.

image