Srbija i Balkan

Oven se opet aktivirao: Znam da deo srpskog naroda želi nezavisnost, nemojte ići tim putem

Treba pridržavati rezolucija koje su proistekle iz rata u BiH, kaže koautor dva plana za okončanje rata u BiH tokom 1993. godine: Vens-Ovenovog plana i Oven-Stoltenbergovog plana
Oven se opet aktivirao: Znam da deo srpskog naroda želi nezavisnost, nemojte ići tim putemGetty © Rick Maiman/Sygma

Nadam se da se Srbija neće mešati u ohrabrivanje Srba u Bosni da ponovo pokrenu rat, što bi imalo veoma opasne posledice, izjavio je Dejvid Oven, britanski političar koji je imao značajnu diplomatsku ulogu na Balkanu tokom devedesetih.

"Svako ko podstiče srpske političare da se igraju vatrom, treba da vodi računa o svom kretanju", rekao je Oven, koji je koautor dva plana za okončanje rata u BiH tokom 1993. godine: Vens-Ovenovog plana i Oven-Stoltenbergovog plana.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu, Oven je rekao da taj dokument i danas ima "ekstremnu relevantnost", ali je uočljivo delovanje stranih sila i pritisci.

Poručuje da se treba pridržavati rezolucija koje su proistekle iz rata u BiH uz pažljiv pogled na Kosmet i pokušaje da se pronađe put za rešavanje problema.

"Znamo da pored BiH postoji deo sprskog naroda koji je još uvek nezadovoljan nagodbom i želeo bi svoju nezavisnost. Nemojte ići tim putem. Nikome to ne bi bilo isplativo", kaže Oven.

Oven je kazao i da je Srbija je velika zemlja i sa njom se mora postupati sa poštovanjem, prenosi beogradska "Politika".

"Vi ste veoma važna, ponosna i čvrsta zemlja. Igrajte svoju jaku, legitimnu, centralnu ulogu. Srbija ne bi trebalo da dozvoli da je kao oruđe koriste ni NATO ni Rusija. Trebalo bi da vodi svoju individualnu politiku, držeći se svoje nezavisnosti i svoje velike istorije", rekao je Oven na konferenciji u Beogradu.

Svoje obraćanje nije mogao da završi bez spominjanja Rusije.

"Nadam se da bi Rusija i predsednik Putin bili veoma neskloni da iskoriste svoje dobre odnose sa Srbijom, da podstaknu Srbiju da ponovo počne da otvara neka od tih pitanja", rekao je Oven.

Govoreći o ruskom predsedniku, Oven kaže da je Putin veoma inteligentna osoba.

"Zapravo, nikad ga nisam sreo, ali osećam se kao da sam ga upoznao, i to zbog mog bliskog prijateljstva sa Kisindžerom. Sretao sam se sa Kisindžerom nakon što se on video sa Putinom. Imao je veliko poštovanje za Putina, njegov um i njegovu inteligenciju. Verujem da Rusija ima veliku budućnost samo ako mogu da prihvate da istorija stvara činjenice. Morate da prihvatite da su neke od tih granica permanentne, ispitane i tretirane kao takve i ne mogu se promeniti ratom", kaže Oven.

Kako poručuje, doći će dan kada će Rusija više sarađivati sa svetom, vratiti se na "ono što je bila jedno kratko vreme: izuzetno uticajna i dobar partner svima nama", kaže Oven zaboravljajući da je Rusija u predgovorima sa Zapadom držala svoju reč, dok se ispostavilo da su je Minskim sporazumima prevarili jer ih se nisu držali u Ukrajini.

Oven kaže da je snažan pristalica Ukrajine, ali je protiv njenog članstva u NATO-u.

"Trebalo bi da budemo veoma oprezni sa korišćenjem članstva u NATO-u za rešavanje tih problema. Daleko je bolje raditi na postizanju sporazuma Ukrajine i Rusije. Ako dođe do nekog podešavanja granica kroz mirovne pregovore, neka tako bude", smatra Oven.

Dodaje da je prirodan ishod rata da Rusija po dogovoru ima pristup Crnom moru.

"Ovaj rat se mora okončati pregovorima. Nema nikakvog razloga da se ovaj rat ne pokuša rešiti sada Nadam se da će do toga uskoro doći", poručuje Oven.

image