Svet

Asad postavio uslov za sastanak sa Erdoganom: Povucite trupe iz Sirije

Problem nije sastanak, već njegov sadržaj, a to su podrška terorizmu i povlačenje (turskih trupa) sa sirijske zemlje, rekao je sirijski predsednik
Asad postavio uslov za sastanak sa Erdoganom: Povucite trupe iz Sirije© Tanjug/Saudi Press Agency via AP

Sirijski predsednik Bašar el Asad izjavio je danas da će se sastati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom samo ako se dve zemlje usredsrede na ključna pitanja navodne podrške Ankare "terorizmu" i povlačenju turskih snaga sa sirijske teritorije.

"Problem nije sastanak, već njegov sadržaj. Šta je osnova za sastanak? Da li bi se time okončali problemi, a to su podrška terorizmu i povlačenje (turskih trupa) sa sirijske zemlje? Ovo je srž problema", rekao je Asad novinarima u Damasku.

Turska je prekinula veze sa Sirijom 2011. nakon izbijanja sirijskog građanskog rata, u kojem je Ankara podržavala pobunjenike koji su želeli da svrgnu Asada, dok on smatra da su članovi pobunjeničkih snaga teroristi, podseća Rojters.

Ankara je takođe uspostavila "sigurnu zonu" u severnoj Siriji gde su trenutno stacionirane turske trupe i izvela je nekoliko prekograničnih vojnih operacija protiv militanata za koje tvrdi da ugrožavaju nacionalnu bezbednost Turske. Erdogan je ranije u julu rekao da će uputiti poziv Asadu za moguće razgovore o obnavljanju odnosa.

Sirijski lider je dodao da će pozitivno odgovoriti na svaku inicijativu koja ima za cilj unapređenje bilateralnih odnosa, ali da prvo mora da se postavi osnova za takve razgovore.

image