Svet

Asad: Bilo je povremenih sastanaka sa Amerikancima

Uvek postoji nada: čak i kad znamo da to neće dati nikakve rezultate, moramo da pokušamo, rekao je sirijski predsednik govoreći o sastancima sa predstavnicima SAD
Asad: Bilo je povremenih sastanaka sa Amerikancimawww.globallookpress.com © © Iranian Presidency

Predsednik Sirije Bašar Asad, koji je pod američkim sankcijama, izjavio je da su s vremena na vreme održavani sastanci između predstavnika Damaska i Vašingtona, prenosi portal "Midl ist aj".

Sjedinjene Države bile su prve koje su prekinule veze sa Asadom na početku izbijanja sukoba u ovoj zemlji 2011. godine, a uskoro su ih sledile i brojne druge zapadne zemlje, kao i one arapske.

Međutim, prošle godine Sirija se vratila u arapsko okrilje i pokušava da obnovi odnose sa bogatim zalivskim zemljama, američkim saveznicima, nastojeći da ih pridobije za pomoć u finansiranju obnove države, iako će zapadne sankcije verovatno odvratiti investicije. 

"Amerika je trenutno nelegalno okupirala delove naše zemlje, ali sastajemo se s njima s vremena na vreme, iako ti sastanci ničemu ne vode", rekao je Asad na sastanku sa zvaničnikom Abhazije, a prenela je agencija Sana. 

Asad nije detaljnije objašnjavao ko je uključen u te sastanke niti o čemu se na njima razgovaralo.

"Uvek postoji nada: čak i kad znamo da to neće dati nikakve rezultate, moramo da pokušamo", rekao je sirijski predsednik. 

Nakon izbijanja sukoba u Siriji, Sjedinjene Države uvele su čitav niz sankcija, a 2020. godine na snagu je stupio američki zakon poznat kao "Cezarov zakon" koji kažnjava kompanije koje sarađuju sa Asadom.

image
VV inauguration
banner