Svet

Francuska izdala nalog za hapšenje Bašara el Asada

Osim sirijskog lidera, optužnice su podignute i protiv njegovog mlađeg brata Mahera el Asada, komandanta Sirijske republikanske garde, kao i još dvojice generala
Francuska izdala nalog za hapšenje Bašara el Asadawww.globallookpress.com © Wang Haizhou/XinHua

Francuske vlasti izdale su međunarodnu poternicu za sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom, zbog optužbi za upotrebu hemijskog oružja 2013. godine, javlja agencija Frans pres.

Napominje se da je "Asad osumnjičen i za saučesništvo u ratnim zločinima u vezi sa napadima na opoziciju u kojima je u avgustu 2013. godine u blizini Damaska ubijeno skoro 1.500 ljudi". 

Kako se navodi, raspisana su ukupno četiri naloga za hapšenje u vezi sa upotrebom hemijskog oružja. Osim sirijskog lidera, optužnice su podignute i protiv njegovog mlađeg brata Mahera el Asada, komandanta Sirijske republikanske garde (elitna vojna jedinica), kao i još dvojice generala, čija imena agencija nije navela.

Sva četvorica optužena su za "zločine protiv čovečnosti i saučesništvo u ratnim zločinima". 

Damask još nije komentarisao nalog za hapšenje Asada.

U oktobru je objavljeno da je Francuska izdala međunarodnu poternicu za još četvoricom visokih komandanata sirijske vojske.

U avgustu 2013. u predgrađu Damaska , Istočna Guta, dogodio se napad hemijskim oružjem, u kojem je, prema različitim izvorima, poginulo od nekoliko stotina do 1.500 ljudi.

Američka obaveštajna služba saopštila je da "iza napada stoje vladine snage", što je Damask negirao.

image
VV inauguration
banner