Svet

Porodice ubijenih američkih vojnika tuže "Lafarž" zbog finansiranja Islamske države

Francuska kompanija je ISIS-u isplatila šest miliona dolara mita kako bi njena fabrika cementa u Siriji nastavila sa radom
Porodice ubijenih američkih vojnika tuže "Lafarž" zbog finansiranja Islamske državewww.globallookpress.com © ZUMAPRESS.com/Panoramic

Porodice dvojice pripadnika Američke ratne mornarice i jednog penzionisanog marinca koji su ubijeni u Siriji, Iraku i Libiji traže odštetu od francuske kompanije "Lafarž" koja je nedavno osuđena zbog finansiranja Islamske države, javlja Ej-Bi-Si Njuz.

Kompanija je na severu Sirije imala fabriku cementa, a kada je ISIS preuzeo vlast nad tom regijom i tražio zatvaranje fabrike, iz "Lafarža" su islamistima, kao pokušaj mita, platili čak šest miliona dolara.

Zbog toga je američki sud doneo odluku da francuska kompanija zbog podrške terorizmu mora da isplati 777,8 miliona dolara, a sada i porodice trojice Amerikanaca koje su teroristi ubili, ističu da imaju pravo na deo odštete.

"Isplata Lafarža dala je Islamskoj državni neophodni kapital koji joj je bio potreban da se iz novonastale militantne grupe transformiše u brutalnog terorističkog giganta sa sposobnošću da ubija Amerikance", navodi se u tužbi u koju je američka televizija imala uvid.

Pošto je francuska kompanija već priznala da je ISIS-u isplatila milione dolara, tužbom želimo da je pozovemo na odgovornost i zbog toga što su njenim gnusnim i nezakonitim ponašanjem uništene porodice ovih vojnika, saopštio je advokat porodica Dejvida Berija, Džejsona Finana i Skota Kupera Dejtona.

Porodice navode da su preživele "tešku duševnu bol, ekstremni emotivni bol i patnju" zbog smrti vojnika.

Beri, u to vreme penzionisani marinac koji je radio za privatnog izvođača, ubijen je u januaru 2015. godine u napadu Islamske države na hotel "Korintija" u Tripoliju u Libiji.

Finan i Dejton ubijeni su improvizovanim eksplozivnim napravama, jedna je eksplodirala u Iraku u oktobru 2016. godine, a druga u Siriji mesec dana kasnije. Za oba ubistva, ISIS je preuzeo odgovornost.

Porodice u optužnici navode da je "Lafarž" davao novac i cement teroristima Islamske države i Al Nusri. 

Fabrika francuske kompanije je radila do 2014. godine, dok je islamisti nisu preuzeli, što je vlasnike primoralo da evakuišu strano osoblje.

Različite džihadističke grupe su se 2011. godine, uz podršku spolja, pobunile protiv sirijske vlade, a u jednom trenutku su kontrolisale i oblast oko cementare francuske kompanije u Džalabiji.

Al Nusra je inače bio ogranak Al Kaide, ali je u januaru 2017. godine preimenovan u Hajat Tahrir al Šam kako bi se njegovi militanti predstavili kao "umereni pobunjenici" koji su tako dobili obuku i oružje od Sjedinjenih Država koje su pokušavale da sruše vladu u Damasku.

Dokumenti koje je u septembru 2021. godine objavila turska agencija "Anadolija" pokazuju da je "Lafarž" radio sa francuskim obaveštajnim službama, dajući im informacije o Islamskim državama i drugim terorističkim grupama.

image