Svet

Asad: Zapad pokrenuo treći svetski rat rukama Zelenskog (VIDEO)

Smatramo da ako Rusija ima želju da proširi baze ili poveća njihov broj, onda je to tehničko ili logističko pitanje. Ako postoji takva želja, onda smatramo da je proširenje ruskog prisustva u Siriji dobro, kaže sirijski predsednik
Asad: Zapad pokrenuo treći svetski rat rukama Zelenskog (VIDEO)www.globallookpress.com © Mikhael Klimentyev/ZUMAPRESS.com

Predsednik Sirije Bašar el Asad izjavio je da je Zapad započeo treći svetski rat, rukama nacista u Ukrajini, predvođenih Vladimirom Zelenskim i terorista u Siriji.

"Verujem da je treći svetski rat u toku, ali drugačijeg oblika. Mislim da su prethodni svetski ratovi bili tradicionalni. Vojske nekoliko država delovale su protiv nekoliko drugih. Ova trenutna situacija je nastala zbog modernog naoružanja, posebno nuklearnog. Postoji odvraćanje od tradicionalnog ratovanja, tako da se ratovi kreću ka proksi ratovima", rekao je Asad u intervjuu za "RIA Novosti".

On je naglasio da ukrajinski predsednik trenutno vodi rat u ime Zapada sa svojom vojskom nacista, a da se ista stvar događa u Siriji i u drugim regionima, gde teroristi deluju u ime Zapada.

Podrška proširenju ruskih vojnih baza u Siriji

Sirijski predsednik nazvao je dobrom idejom proširenje ruskog vojnog prisustva u toj zemlji.

"Smatramo da ako Rusija ima želju da proširi baze ili poveća njihov broj, onda je to tehničko ili logističko pitanje. Ako postoji takva želja, onda smatramo da je proširenje ruskog prisustva u Siriji dobro", dodao je on.

Prema rečima predsednika, dan ranije su ruska i sirijska strana na nivou ministara odbrane razgovarale o pitanjima vojne saradnje, ali tema o bazama nije posebno pokrenuta.

"Obično ne objavljujemo kakva će se saradnja odvijati između nas i Rusije. Zato što je ovo vojno pitanje, koje uvek ima neku vrstu tajnosti. To je prirodno", rekao je sirijski lider.

On je izrazio uverenje da vojno prisustvo Rusije ne treba da bude privremeno i da se ograniči samo na borbu protiv terorizma.

"Govorimo o međunarodnoj ravnoteži, a prisustvo Rusije u Siriji je važno u smislu ravnoteže snaga u svetu kao zemlji koja se nalazi na Mediteranu", naglasio je on.

U avgustu 2015. Moskva i Damask su potpisali sporazum o neodređenom razmeštanju vazdušne grupe Oružanih snaga Rusije u Siriji. Raspoređen je na aerodromu Hmejmim (provincija Latakija), koji se, zajedno sa svojom infrastrukturom i potrebnom teritorijom, po dogovoru strana, Rusija besplatno koristi.

Pored toga, 2017. Moskva i Damask su se dogovorili da u Tartusu na 49 godina rasporede logistički centar ruske mornarice. Predviđeno je da u luci istovremeno može biti 11 ruskih ratnih brodova, uključujući i nuklearne.

Ugovor se može automatski produžiti na period od 25 godina.

Rusija i Sirija planiraju 40 investicionih projekata

Asad je naveo da Rusija i Sirija planiraju 40 investicionih projekata u oblasti energetike, industrije, transporta i stambene izgradnje.

"Ovoga puta sastanak zajedničke rusko-sirijske komisije bio je drugačiji. Usredsredili su se na pitanja, posebno na investicione projekte, kao i na sporazum koji će biti potpisan. Reč je o 40 konkretnih investicionih projekata u oblastima energetike, električne energije, nafte, transporta, stanovanja, oblasti povezanih sa industrijom i mnogim drugim oblastima, ali sa dobro definisanim projektima", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, prethodni sastanci nisu bili toliko produktivni. Osim toga, novi projekti predviđaju mehanizme kontrole, naglasio je sirijski lider.

"Ovo je nova etapa u odnosima. Delegacija koja je otišla u Rusiju je bila velika, jer rad na ovom sporazumu nije trajao mesecima, već godinama", dodao je.

Stvaranje koalicije koja bi se suprotstavila američkoj hegemoniji

Sirijski lider pozvao je na stvaranje koalicije zemalja, koja je neophodna da bi se suprotstavila hegemoniji SAD u svetu, a da Rusija i Kina imaju posebnu odgovornost u tom pogledu.

"Ne možemo reći da postoji bilo koja država koja će zaustaviti američku agresiju koja traje najmanje tri decenije od raspada SSSR-a, ili još više od Korejskog rata. Međutim, postoje različite metode. Ako je reč o političkom delovanju, onda je potrebna koalicija jednog broja zemalja", naveo je Asad.

Prema njegovim rečima, postoji niz zemalja koje mogu da doprinesu stvaranju multipolarnog sveta.

"Rusija i Kina imaju značajnu odgovornost u tom pogledu. Tu su i zemlje BRIKS-a, ima i drugih zemalja koje su počele da se udaljavaju od Sjedinjenih Država i gube veru u Vašington, osećajući da su SAD pretnja stabilnosti sveta", rekao je sirijski predsednik.

Sirija se ne plaši krijumčarenja oružja iz Ukrajine, jer Zapad već naoružava militante

Zapad toliko aktivno naoružava militante u Siriji da krijumčarenje i preprodaja zapadnog oružja iz Ukrajine neće igrati veliku ulogu u tom kontekstu, rekao je sirijski predsednik.

"Ne brinemo se iz jednostavnog razloga, jer oružje koje će ovim terorističkim grupama stići direktno sa Zapada je mnogo više od onog koje će procuriti iz Ukrajine", upozorio je on.

On je dodao da ako do takvog "curenja" oružja iz Ukrajine ipak dođe, onda će to biti samo mali deo naoružanja koje su SAD isporučile terorističkim grupama u Siriji.

"Na primer, Francuska je teroristima poslala najnovije protivtenkovske raketne sisteme. Naravno, po američkom naređenju. Sjedinjene Države su im obezbedile moderne i napredne rakete PVO. Teroristi imaju sve satelite. Šta znači da procure male zalihe naoružanja? Ništa. Imaju sve, oni su alternativna vojska američka regularna vojska i druge države članice NATO-a. To je istina", rekao je on.

Posle pobede Rusije u Specijalnoj operaciji svet će biti bezbedniji

Asad je dodao da narod Sirije podržava Rusiju u sprovođenju Specijalne vojne operacije u Ukrajini i da će posle njene pobede, svet postati bezbedniji i mirniji.

"Sirijski narod podržava Rusiju sa velikim entuzijazmom iz više razloga. S jedne strane, to je solidarnost, pošto je Ruska Federacija podržala Sirijce u borbi protiv terorizma, s druge strane, postoji globalniji pogled na ovaj rat. Upravo taj rat će početi da menja globalnu ravnotežu, budući da je deo stradanja Sirije, Iraka i mnogih drugih zemalja uzrokovan unipolarnim svetom", objasnio je.

Prema njegovim rečima, većina Sirijaca želi pobedu Rusije u Specijalnoj vojnoj operaciji.

"Kada Ruska Federacija pobedi u ovom ratu, kao što većina Sirijaca želi, novi svet će sigurno nastati, ali sigurniji i mirniji. Ovo je prava percepcija Sirijaca na ovaj rat", poručio je Asad.

image
VV inauguration
banner