Svet

Vlada Pakistana hoće da zabrani partiju Imrana Kana

Islamabad ima "verodostojne dokaze" da je stranka bivšeg premijera primala sredstva iz inostranstva, rekao je jedan član kabineta
Vlada Pakistana hoće da zabrani partiju Imrana KanaGetty © Parker Song-Pool

Vlada Pakistana planira da zabrani partiju Imrana Kana Terek-e-Insaf, saopštio je u ponedeljak ministar informisanja Ataulah Tarar. Kabinet takođe nastoji da podigne nove optužbe za izdaju protiv bivšeg premijera, svega nekoliko dana nakon što je sud poništio prethodne optužbe.

Kan, koji se trenutno nalazi u zatvoru zbog optužbi za korupciju, zbačen je sa vlasti u aprilu 2022. Od tada se suočio sa više od 100 optužnica, koje je njegova stranka proglasila politički motivisanim.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da je vlada pribavila "verodostojne dokaze" koji ukazuju da je Terek-e-Insaf primao novac iz stranih izvora, što se kosi sa tamošnjim zakonima.

Kabinet je takođe optužio stranku za podsticanje nereda širom zemlje nakon Hanovog hapšenja prošle godine. Masovni nasilni protesti izbili su u maju 2023. pošto je Kan pritvoren, a što je izazvalo političku krizu koja je splasnula tek kada je pakistanski Vrhovni sud naredio njegovo oslobađanje.

Kasnije je 71-godišnji političar ponovo uhapšen zbog optužbi za korupciju.

"Savezna vlada će pokrenuti proceduru da se zabrani pakistanski Terek-e-Insaf", rekao je Tarar, tvrdeći da su najnoviji navodi dovoljni da se zabrana dozvoli. Međutim, mediji javljaju da bi odluku ipak morao da odobri Vrhovni sud.

Prema Tararovim rečima, vlada će takođe podneti nove optužbe za izdaju protiv Kana i bivšeg predsednika Arifa Alvija zbog navodnog nezakonitog raspuštanja Narodne skupštine u aprilu 2022. godine, tokom poslednjih dana Kanove vlasti. Premijer, koji je preuzeo dužnost 2018. godine, zbačen je izglasavanjem nepoverenja.

Kanov portparol Zulfikar Buhari rekao je da su akcije vlade politički motivisane.

"Ovo je znak panike jer su shvatili da se sudovima ne može pretiti", rekao je on.

Dva dana ranije, pakistanski sud je poništio sedmogodišnje kazne izrečene Kanu i njegovoj supruzi Bušri zbog navodnog kršenja islamskog zakona time što su se venčali prebrzo nakon njenog razvoda. Početkom juna, Visoki sud u Islamabadu je takođe poništio kaznu Hanu zbog navodnog odavanja državnih tajni.

Višestruke osude onemogućile su da se Kan i Terek-e-Insaf kandiduju na februarskim izborima, ali je Vrhovni sud od tada odlučio da je partiji nepravedno uskraćeno najmanje 20 dodatnih mesta u parlamentu.

Pakistanska komisija za ljudska prava upozorila je da zabrana stranke "ne bi postigla ništa više od dublje polarizacije (društva) i velike verovatnoće političkog haosa i nasilja".

Kan je optužio pakistansku vojsku i SAD da su planirale njegovo svrgavanje, tvrdeći da je Vašington učestvovao u zaveri da zbaci njegovu vladu nakon što je on posetio Rusiju. Ministar Tarar je u ponedeljak zauzvrat optužio bivšeg premijera da pokušava da naruši odnose između Islamabada i Vašingtona.

image