Svet

Dvojica "pobednika" izbora u Pakistanu: Imran Kan slavi iz zatvora, Zapad traži međunarodnu istragu

Umesto čestitki nekom od kandidata, sa Zapada su stigli izveštaji o zabrinutosti izbornim procesom
Dvojica "pobednika" izbora u Pakistanu: Imran Kan slavi iz zatvora, Zapad traži međunarodnu istragu© Tanjug/AP Photo/K.M. Chaudary

Dvojica glavnih političkih protivnika proglasila su pobede na izborima u Pakistanu, a nijedan najverovatnije neće moći samostalno da formira parlamentarnu većinu.

Imran Kan iz zatvora, i uz pomoć veštačke inteligencije, demantovao je prethodne tvrdnje Navaza Šarifa da je pobednik izbora.

Izborna komisija potvrdila da su nezavisni kandidati, koje podržava Kan, osvojili najviše mandata, iako je Kan u zatvoru, a njegova stranka zabranjena na glasačkim listićima.

Zapad je zabrinut zbog brojnih izveštaja o izbornim nepravilnostima i zahteva međunarodnu istragu.

Dvojica glavnih političkih protivnika na nedavno održanim opštim izborima u Pakistanu proglasila su pobedu i dodatno dovela u sumnju izborni proces koji je opterećen izbornim nepravilnostima, zbog čega Sjedinjene Države, Velika Britanija i Evropska unija pozivaju na međunarodnu nezavisnu istragu.

Glavna bitka vodila se između lidera Pakistanske muslimanske lige (PML) i bivšeg premijera Navaza Šarifa i nezavisnih kandidata koje podržavaju, takođe bivši predsednik vlade, Imran Kan i njegova Partija Terek e Insaf.

Pobedu je neposredno nakon završetka izbora koji su održani 8. februara proglasio Šarif, a onda se iz zatvora oglasio i Kan, i kroz audio-vizuelnu poruku napravljenu uz pomoć veštačke inteligencije pozvao Pakistance da slave njegov trijumf na izborima.

"Zadržali ste moje poverenje, a vaš veliki odaziv je zaprepastio sve", rekao je Kan u audio-poruci, dok je na video-snimku prikazan njegov lik.

Dve "pobede" bez parlamentarne većine

Pakistanska izborna komisija je saopštila da su nezavisni kandidati koje podržava Kan osvojili najviše glasova i poslaničkih mesta, uprkos tome što je u Kan u zatvoru, a njegova stranka zabranjena na glasačkim listićima.

Kan veruje da vojska pokušava da se politički obračuna s njegovom partijom, dok analitičari i protivnici kažu da Šarifa podržavaju generali.

Nezavisni kandidati osvojili su 98 mandata, Šarifova PML 69, dok je na trećem mestu Pakistanska narodna partija sa 51 mandatom. Još 22 poslanička mesta nisu raspoređena među tri glavne političke struje, a za parlamentarnu većinu je potrebno 169 mandata.

Izvesno je da nijedna partija neće moći samostalno da formira vlast, a određen broj poslaničkih mesta je rezervisan za nacionalne i verske manjine. 

"Izborni proces pun nepravilnosti"

Ipak, umesto čestitki nekom od kandidata, sa Zapada su stigli izveštaji o zabrinutosti izbornim procesom.

SAD i EU pominju navode o ometanju izbora, uključujući hapšenja aktivista i ističu da tvrdnje o nepravilnostima, ometanju i prevari treba da budu u potpunosti istražene.

U saopštenju EU se govori i o nedostatku jednakih uslova i nemogućnosti pojedinih političkih aktera da učestvuju na izborima, ali i o ograničenju slobode okupljanja, slobode izražavanja i pristupa internetu.

Stejt department je saopštio da je bilo neopravdanih ograničenja slobode izražavanja i okupljanja, dok su nasilje i napadi na medijske radnike bili česti u predizbornom periodu.

Reagovao je i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron, koji je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog nedostatka pravičnosti i inkluzivnosti na izborima.

Tokom izbornog dana, najmanje devet osoba, uključujući dvoje dece, ubijeno je u napadima militanata.

Biračka mesta su širom zemlje čuvali pripadnici vojske, najmanje 30.000 vojnika.

Kan se suočava sa više od 170 optužbi

Kan je ranije ove sedmice osuđen na deset godina zatvora zbog odavanja državne tajne i na sedam godina, zajedno sa suprugom, zbog korupcije, odnosno nelegalne prodaje državnih poklona.

Bivši premijer Pakistana se suočava sa još najmanje 170 optužbi u različitim slučajevima, kažu njegovi advokati.

Sa druge strane, Šarifu je krajem prošle godine izbrisana prethodno doneta doživotna zabrana obavljanja funkcije, zajedno sa krivičnim dosijeom.

Pakistan se bori sa rastućom inflacijom i sve težom ekonomskom situacijom, koja je dodatno pogoršana posle poplava koje su pogodile zemlju tokom 2022. godine.

image